Supertropické leto je späť: Teploty sa v Španielsku vyšplhajú až na +45 °C

Supertropické leto je späť: Teploty sa v Španielsku vyšplhajú až na +45 °C
Veronika Sádovská

Horúčavy na juhu Európy pokračujú a vyvrcholia extrémnou teplotou +45 °C. Takáto teplota aj pre túto oblasť vysoko nad priemerom a to až takmer o 10 °C.

Aktuálne sa v našej oblasti konečne trochu ochladilo, hoci na juhu Slovenska ešte lokálne teploty vystupujú na +30 °C. To sa ale v nasledujúcich dňoch zmení a ochladenie príde aj tam.

Úplne iná situácia je ale na juhu Európy, kde tiež síce teploty o niečo klesli, avšak v najbližších dňoch ich znova čaká extrémne horúce počasie, ktoré bude atakovať absolútne rekordy. Podľa všetkého čaká juh Španielska supertropické počasie.

 

Horúčavy až do +45 °C

Hoci si mnohí povedia, že na juhu Európy musia byť takéto teploty v lete bežné a sú na nich zvyknutí, opak je pravdou. V tomto ročnom období je priemerné maximum v Seville je na konci júla +36 až +37 °C, čo sú teploty, ktoré sme my zažívali v uplynulých týždňoch.

Teploty do +45 °C sú tak takmer o 10 °C vyššie ako je priemer. Áno, horúčavy sú tam bežné, ale nie takéto a práve preto vydali španielski meteorológovia výstrahu oranžového stupňa.

V najbližších dňoch by teploty mali atakovať aj absolútny rekord v Seville, ktorý je z roku 2021 a to +46,6 °C. Španielsky absolútny rekord je v Montore +47,4 °C a podľa niektorých predpovedných modelov od neho teploty ďaleko nebudú.

 

Vo Francúzsku priemer, v Španielsku rekordy

Vďaka Pyrenejám, ktoré budú blokovať postup horúceho vzduchu, bude vo Francúzsku priemerné letné počasie, ale Španielsko zažije zajtra extrémne horúčavy. Už dnes sa teploty na juhu krajiny šplhajú nad +38 °C, v Méride je aktuálne už +39,9 °C.

Horúco je stále aj v Ríme, kde je dnes +37 °C, v Mostare aj Tirane +38 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd