Supercela na juhu Slovenska priniesla krúpy a extrémny lejak

Peter Minárik

Na juhu stredného Slovenska sa vyskytla supercela, ktorá tu doslova vybuchla a priniesla väčšie krúpy, no predovšetkým prívalové zrážky, ktoré napáchali aj škody.

Dnešná situácia na Slovensku je veľmi nebezpečná. Nad nami sa nachádza veľmi vlhký vzduch, ktorý pociťujete na dusnom počasí. Takéto počasie je však pre búrky veľmi priaznivé, no pre meteorológov aj pre laickú verejnosť, ktorá sleduje radar je takéto počasie nepredvídateľné.

Búrky totiž nad našim územím doslova vybuchujú a veľmi ťažko sa predpovedá, kde a kedy búrka náhle vznikne, no keď vznikne, tak je veľmi intenzívna.

Najsilnejšia búrka dnešného dňa vznikla pred pár desiatkami minút nad Dudincami a veľmi pomaly postupovala cez Hontianske Tesáre, smerom nad Hontianske Nemce. Išlo o supercelu, ktorá produkovala aj väčšie krúpy.

 

 

 

Nebezpečný však bol predovšetkým lejak, ktorý mohol priniesť až okolo 100 mm zrážok.

zaznamenané zrážky podľa radarových odhadov
zaznamenané zrážky podľa radarových odhadov, zdroj: SHMÚ

Vychádzať však žiaľ môžeme len z radarových meraní. Žiadnu zrážkomernú stanicu totiž táto búrka priamo nezasiahla. V oblasti Hontianskych Tesárov však naši čitatelia hlásili krúpy a zaplavené záhrady a niektoré cesty.

 

Táto búrka už zanikla, no ďalšie intenzívne búrky môžu vzniknúť už čoskoro. Búrky sú veľmi nepredvídateľné. Sledujte preto radar >>>

Pred nástrahami počasia dokáže vás aj váš majetok ochrániť kvalitné poistenie, ktoré teraz vďaka iMeteo.sk môžete získať aj zľavou. Vyplňte nezáväzný formulára a môžete získať zľavu na existujúce aj nové poistné zmluvy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd