Sucho trápi Slovensko a bude to ešte horšie. MAPA toho, kde je to už kritické

Sucho trápi Slovensko a bude to ešte horšie. MAPA toho, kde je to už kritické
Peter Minárik

Na našom území sa od konca júla začalo zvýrazňovať sucho. To aktuálne prevláda na viacerých miestach nášho územia a sucho by sa malo aj naďalej prehlbovať.

Viacerí záhradkári a poľnohospodári si už všimli veľké sucho pri okopávaní zemiakov alebo pri ďalších prácach na poliach a na záhradách. Aktuálne čerstvé dáta im dávajú za pravdu.

Sucho dnes v niektorých lokalitách nášho územia zmiernili zrážky, ale tie neboli plošné a v najviac postihnutých regiónoch Slovenska, ktoré sú zasiahnuté suchom sa vyskytlo veľmi málo zrážok. Sucho sa pritom bude zvýrazňovať.

Najhoršie sucho je na severe

Jún a prvá polovica júla prinášali na naše územie početné vlny prehánok a búrok. Zrážky, ktoré sme tu zažívali takmer každý deň aj vďaka relatívne teplému počasiu nezvýrazňovali sucho.

 
 

Všetko sa to začalo obracať v závere júla, kedy sme začali mať búrok a celkovo aj zrážok menej. Sucho sa tak začalo zvýrazňovať.

Čerstvé dáta ukazujú, že so suchom je to aktuálne najhoršie na severnom Slovensku a to predovšetkým v oblasti Nízkych Tatier a Oravy. V týchto dvoch oblastiach dokonca panuje lokálne až extrémne sucho.

najväčšie sucho máme na severe Slovenska
najväčšie sucho máme na severe Slovenska, zdroj: intersucho.sk

Začínajúce až mierne sucho je však prakticky na viacerých miestach stredného a východného Slovenska s výnimkou južných okresov a Východoslovenskej nížiny. Pomerne sucho je aj na Záhorí.

Sucho je tak na väčšine územia, no našťastie v našich najúrodnejších oblastiach, teda v Podunajskej a vo Východoslovenskej nížine sucho nepociťujú.

Sucho sa zvýrazní

Po dnešnom upršanom a oblačnom počasí je pred nami ďalšia vlna teplého a slnečného počasia. Slnečné a suché dni prerušia len štvrtkové búrky, ktoré však taktiež neprinesú plošné zrážky.

 

Podľa predpovede by sa tak sucho malo aj naďalej zvýrazňovať a to výraznejšie. Druhá augustová dekáda totiž naznačuje, že nás čakajú až extrémne horúčavy. Mesačnú predpoveď deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd