SUCHÁ na Sicílii: Radšej zabíjajú dobytok, aby mali dosť vody pre turistov

SUCHÁ na Sicílii: Radšej zabíjajú dobytok, aby mali dosť vody pre turistov
Ema Bazhaykin

V južnej Európe je extrémne sucho. Sicílski farmári musia zabíjať dobytok, ktorý nemajú čím napájať, iní prichádzajú o úrodu. Talianske úrady rozdávajú turistom vzácnu vodu, aby zachránili ekonomiku, Sicílčania protestujú.

Toto leto zasiahlo južné Taliansko, juhovýchodné Španielsko a Grécko sucho, aké tu nebolo už niekoľko desaťročí. Príčinou je nedostatok zrážok a zvýšenie priemerných teplôt v dôsledku globálneho otepľovania.

V niektorých provinciách a mestách v týchto troch krajinách sa úrady rozhodli rozdávať vodu na prídel. Sicílske úrady sa obávajú, že sucho odstraší turistov, čo by bolo ďalšou hrozbou pre ich ekonomiku. Vláda preto pri distribúcii vody uprednostňuje hotelovú infraštruktúru pred poľnohospodármi.

Obyvatelia toto rozhodnutie považujú za nespravodlivé a obávajú sa, že poľnohospodárstvo v regióne upadne. Ako informuje TASR podľa správy agentúry AFP, stovky Sicílčanov vyšli do ulíc na protest proti nespravodlivému prerozdeľovaniu vody.

Farmári nemajú čím kŕmiť svoje zvieratá. Politici prideľujú vodu hotelom, aby neprišli o turistov

Umelé jazierka, ktoré farmári vyhĺbili, aby napájali svoje zvieratá, sú úplne vyschnuté. Približne rovnako vyzerá jazero Pergusa, ktoré je súčasťou národnej rezervácie v sicílskej provincii Enna. 

 

Farmár Lorenzo Irachi Sareri tvrdí, že za 40 rokov nič podobné nevidel. Pre nedostatok potravy a vody pre zvieratá musel svoje kravy poslať na bitúnok. A nie je jediný. 

Jazero Pergusa, jediný zdroj pitnej vody na Sicílii, je už takmer úplne vyschnuté
Jazero Pergusa, jediný zdroj pitnej vody na Sicílii, je už takmer úplne vyschnuté, Fabrizio Villa

Tvárou v tvár extrémnej situácii zamerali sicílske úrady svoje hlavné úsilie na podporu hotelového sektora, ktorý je mimoriadne dôležitý pre ekonomický blahobyt regiónu. Ako vysvetlil šéf sicílskej civilnej ochrany Salvatore Cocina, vláda „musela obetovať poľnohospodárstvo, aby nepoškodila cestovný ruch, inak by sa situácia ešte zhoršila“.

Poľnohospodárstvo stále spotrebúva veľkú časť vody v regióne, povedal Cocina, zatiaľ čo súkromné ​​osoby vrátane miliónov turistov, ktorí sa v lete hrnú na Sicíliu, tvoria len malý podiel. 

Turisti by si nemali nič všimnúť

Okrem nemocníc sú hotely na prvom mieste pri distribúcii vody. Elvira Amat, zodpovedná za rozvoj turizmu na Sicílii, vysvetlila, že cudzinci, ktorí dovolenkujú v južnom Taliansku, by si následky sucha nemali všimnúť. 

 

Počet rezervácií hotelov na Sicílii prudko klesol, odkedy sa objavili správy o suchu. Aby sa predišlo panike a kríze v tomto odvetví, mesto Agrigento sa rozhodlo vyslať viac nákladných áut s vodou do centrálnych oblastí, kde sa nachádzajú takmer všetky hotely.

„V luxusnom sektore hosťom nemôžem povedať, že voda musí byť na prídel,“ vysvetlil Isidoro di Franco, generálny riaditeľ rezortu Verdura, ktorý sa nachádza na predmestí.

Francesco Picareglia, šéf pobočky Agrigento najväčšej talianskej hotelovej asociácie Federalberghi, dodal, že správy o turistoch, ktorí údajne utekajú z ostrova pre nedostatok vody, ohrozujú ekonomický blahobyt celého regiónu. 

Úrady na ostrove naplánovali reklamnú kampaň, ktorá má pomôcť uistiť dovolenkárov, že sucho im nespôsobí žiadne nepríjemnosti. Predstavitelia priznávajú, že pri distribúcii vody dali prednosť cestovnému ruchu, ale tvrdia, že inak nemohli. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd