Štvrtok prinesie na Slovensko BÚRKY. Mapa okresov, kde si dať pozor

Štvrtok prinesie na Slovensko BÚRKY. Mapa okresov, kde si dať pozor
Peter Minárik

Na naše územie sa vracajú búrky a v oveľa väčšej miere sa budú nad našim územím vyskytovať počas štvrtka. Pozrite si mapu, v ktorých okresoch si dať na búrky pozor.

Už niekoľko dní môžeme nad Alpami pozorovať vývoj, ktorý sa v nadchádzajúcich dňoch bude vyskytovať aj nad našim územím. Nad Alpami sa v rámci orografie tvorí kopovitá oblačnosť a z nej sa tvoria veľmi silné, stacionárne búrky, ktoré prinášajú prívalové zrážky.

Náznak toho, čo nás čaká v nadchádzajúcich dňoch sme pozorovali aj dnes nad našim územím. V oblasti Nízkych Tatier, Veľkej a Malej Fatry sa dnes nachádzala najvlhšia vzduchová hmota a vďaka tomu sa dnes vyskytli početné búrky.

Najvýraznejšie búrky sme mali v oblasti Veľkej Fatry a západnej časti Nízkych Tatier. Stacionárna búrka tu prinášala desiatky milimetrov zrážok. Najviac zrážok spadlo v obci Liptovská Lúžna, kde zrážkomerné stanice zaznamenali až 45,8 mm zrážok.

 
 

Búrky dnes vyprodukovali spolu takmer 300 bleskov, no už vo štvrtok nás čaká oveľa výraznejšia a aj nebezpečnejšia búrková situácia.

Pozor na búrky vo štvrtok popoludní

Štvrtok bude opäť veľmi horúcim dňom. Teploty sa na viacerých miestach budú pohybovať nad +30 °C a v najteplejších lokalitách sa teploty dostanú až nad +35 °C.

Čo sa však udeje je to, že na oveľa väčšej časti Slovenska bude vzduch veľmi vlhký. Všimnite si oblasti, ohraničené plnou, bielou čiarou. V týchto oblastiach sa bude nachádzať vlhký vzduch a na pocit tak bude veľmi dusno.

mapa dusna
mapa dusna
 

Dusno bude na Záhorí a v Bratislave, no predovšetkým na východe Slovenska a hranica dusna kopíruje hory stredného Slovenska. Práve tu začne popoludní dochádzať k tvorbe kopovitej oblačnosti a k početným búrkam.

Búrky sa očakávajú na oveľa väčšej ploche ako počas stredy. Búrky budú nebezpečné predovšetkým tým, že budú stacionárne a ich pohyb bude veľmi pomalý, čo môže do konkrétnej oblasti priniesť desiatky milimetrov zrážok, ktoré by mohli spôsobiť miestne povodne. Mapu okresov, kde sa očakávajú búrky nájdete TU >>>
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd