Studený front priniesol až tri tornáda. Zničili desiatky striech

Studený front priniesol až tri tornáda. Zničili desiatky striech
Veronika Sádovská

Studený front už prináša na Slovensko zrážky, avšak západne od nás spôsobil aj poriadne škody. Vznikli až tri tornáda, z toho jedno zosadlo v obývanej oblasti a prinieslo spúšť.

Búrky na tomto fronte vznikli včera v oblasti Francúzska a pri postupe smerom nad Benelux nabrali na intenzite. Najsilnejšie z nich zaznamenali v Belgicku, kde sa dokonca vyskytli rovno až tri tornáda, z ktorých jedno spôsobilo aj veľké škody.

Jedno z nich zasiahlo mesto Beauvechain, ktoré sa nachádza v centrálnej časti krajiny, asi 30 km východne od Bruselu, hlavného mesta Belgicka. Zničilo tak niekoľko domov a budov.

 

Zničené strechy, poškodený majetok

V meste Beauvechain včera zosadlo síce slabšie tornádo, zato napáchalo škody na desiatkach domov a budov. Najhoršie dopadla strecha stodoly, ktorú z väčšej časti úplne strhlo. Podpísalo sa však aj na okolitých domoch. 

Hoci fotografie škôd vyzerajú naozaj hrozivo, našťastie sa nikomu nič nestalo. Škody sú tak len materiálne, hoci značné.

Len o pár kilometrov ďalej

Ďalšie tornádo zosadlo len pár kilometrov ďalej a to medzi mestami Tienen a Sint-Truiden. Aj toto spôsobilo škody prevažne na strechách domov. V Zoutleeuw, ktoré sa nachádza medzi týmito mestami, začali lietať strechy niekoľkých domoch v štvrti Bungeveld.

„Momentálne hľadáme, čo môžeme urobiť, aby sme pomohli postihnutým rodinám,“ hovorí starosta Zoutleeuw, Guy Dumst. „Panuje tu stále chaos. Snažíme sa všetko zmapovať," dodal neskôr. Sedemčlenná rodina musela opustiť svoj domov, pretože budova ostala dočasne neobývateľná.

 

Prichádza k nám lejak

Studený front aj na naše územie už priniesol dážď a prichádza aj lejak. Dážď už naberá na intenzite, avšak najhoršie to bude v oblasti severozápadného Slovenska. Pršať by malo do dnešného večera a v oblasti Trenčianskeho a Žilinského kraja by mohlo spadnúť až do 20 mm zrážok.

Avšak od silných búrok a nebezpečných sprievodných javov si môžeme oddýchnuť.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd