Stredajšie búrky naberajú na sile. Udrelo už takmer 20 tisíc bleskov

Dominik Cenkner

Ani stredajšie popoludnie sa nezaobíde bez búrok, ktoré aktuálne naberajú na sile. Na Slovensku sa búrky vyskytujú už od nočných hodín, zaznamenali sme pri nich takmer 20 tisíc bleskov.

V našej oblasti sa počas dnešného dňa rozpadáva studený front, ktorý je spojený so stredom tlakovej níže na južnou Škandináviou. Zároveň sa od západu do strednej Európy rozširuje okraj tlakovej výše.

Už nočné hodiny tak priniesli na Slovensko prvé stredajšie búrky. Búrlivo bolo aj predpoludním a okolo poludnia.

Ani popoludnie zmenu ohľadom búrok neprinieslo. Naopak, búrky začínajú naberať na sile.

 

Udrelo takmer 20 tisíc bleskov

Dnešné búrky sú príznačné najmä výraznou bleskovou aktivitou. Nad stredným a východným Slovenskom už zaznamenali 17 647 bleskov. Keďže s búrkami treba počítať aj naďalej, toto číslo dnes ešte porastie.

Pozor si treba dať aj na lejaky, ktoré búrky doprevádzajú. Za uplynulých dvanásť hodín, k 14:00 h, priniesli na naše územie desiatky mm zrážok. Napr. zrážkomerná stanica v Kapušanoch pri Prešove udáva 51,3 mm zrážok.

Búrky východ sužujú už niekoľko dní, pôda je tam preto pomerne nasýtená. Ďalšie množstvo zrážok tak môže viesť k bleskovým povodniam.

Hrozia nebezpečné búrky

Numerické modely situujú, že v druhej časti popoludnia a podvečera by sa mohol nad oblasťou východného Slovenska sformovať lineárny búrkový systém, ktorý by mal postupovať mierne k juhovýchodu. Tento lineárny búrkový systém by mal ovplyvniť počasie predovšetkým na krajnom východe a juhovýchode krajiny, kde to aktuálne vyzerá najnebezpečnejšie.

Nowcastingové modely počítajú so začiatkom búrkovej činnosti od 14:00 v oblasti Banskobystrického kraja, pričom sa búrky budú pomaly presúvať na východ. Zatiaľ sa predpovede nemýlia. Búrky v druhej časti popoludnia a večer tak môžu byť sprevádzané nebezpečným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami.

 

Situáciu budeme pozorne sledovať v našom LIVE textovom prenose, ten je k dispozícii >>>TU. Aktuálnu polohu búrok sledujte cez náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd