Výnimočná storočná kométa nad Slovenskom. Čaká nás krásny zážitok

Výnimočná storočná kométa nad Slovenskom. Čaká nás krásny zážitok
Ema Bazhaykin

Tohtoročná jeseň sa bude niesť v znamení kométy Tsuchinshan-ATLAS, ktorá sa už blíži aj nad našu oblohu a očakáva sa, že bude najjasnejšou kométou za posledných 100 rokov.

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS je každým dňom čoraz bližšie k Zemi a vzbudzuje veľké očakávania medzi profesionálnym aj amatérskymi astronómami.

K našej planéte sa približuje rýchlosťou 290 664 kilometrov za hodinu z jedného z najvzdialenejších bodov slnečnej sústavy a už čochvíľa rozžiari jesennú oblohu aj nad Slovenskom.

Prečo má kométa označenie „storočná“

Predpovede naznačujú, že kométa Tsuchinshan-ATLAS by mohla byť výnimočná svojou jasnosťou. Očakáva sa dokonca, že by mohla byť najjasnejšou za posledných 100 rokov.

 

Ešte nedávno sa len predpokladalo, že kométa bude z niektorých miest viditeľná voľným okom ku koncu septembra, a tieto predpovede sa už potvrdili.

Teraz dokonca optimistické predpovede sľubujú, že by kométa mohla byť jasnejšia ako kométa NEOWISE v roku 2020.

Táto kométa by mohla byť v top 50 najjasnejších objektov na oblohe, jasnejšou než Jupiter a o niečo menej jasná ako Venuša, čo z nej robí skvelý a ľahko viditeľný objekt na oblohe.

Avšak to, aká jasná nakoniec kométa bude, sa dopredu nevie, jej konečnú jasnosť teda treba brať s rezervou.

 

Kde a kedy budeme môcť kométu pozorovať na Slovensku?

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS sa už začína rozjasňovať a viditeľná je už aj z našej zemepisnej šírky, avšak pri pozorovaní voľným okom je ešte rozmazaná. 

Kométa je k nám každým dňom bližšie a v týchto dňoch ju bude možné vidieť veľmi nízko nad juhovýchodným obzorom za svitania okolo 5:30 h. Po prelete príslním sa kométa bude k Zemi približovať a presunie sa na večernú oblohu. 

Kométu potom budeme vidieť zhruba od 10. októbra 2024 asi trištvrte hodinu po západe Slnka extrémne nízko nad západným obzorom.

Najbližšie k Zemi sa bude kométa nachádzať 12. októbra, a to na vzdialenosť 71 miliónov km. Kométa sa následne bude od nás vzďaľovať a na oblohe ju bude možné pozorovať približne do konca októbra. 

Kométu už pozorovali na týchto miestach

Aj keď je v posledných septembrových dňoch vidieť kométu len rozmazane, podarilo sa ju už pozorovať na viacerých miestach.

Kométa zatiaľ vyzerá ako rozmazaná bodka na oblohe, avšak pri miernom zväčšení ďalekohľadom je vidieť jej honosný chvost. Takéto zábery kométy Tsuchinshan-ATLAS sa podarilo urobiť na Kanárskych ostrovoch.

Kométu už videli na Kanárskych ostrovoch
Kométu už videli na Kanárskych ostrovoch, foto: AstroEduca & AstroCanarias

 

 

 

 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Zajtra
Oblačno
25 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Sobota
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd