Stavebná suť, nábytok i skazené jedlo − po povodniach riešia, čo s odpadom. Môžu sa šíriť nebezpečné choroby

Dominik Cenkner

Obyvatelia českej Luže na Chrudimsku momentálne riešia, čo robiť po povodniach s odpadom. Na mnohých miestach je po živelnej katastrofe obrovské množstvo sutiny, rozlámaného nábytku aj kontaminovaného jedla. Pri upratovaní by ľudia nemali podceňovať ochranné pomôcky, v takomto prostredí sa totiž môžu šíriť aj nebezpečné choroby. 

Odpad po povodniach môže byť nebezpečný, hlavne z hľadiska infekčnosti. „Je dôležité, aby to ľudia brali v ochranných pomôckach, pretože tam naozaj môže byť nejaká kontaminácia. Hlavne, aby to nejedli,“ upozornil starosta Luže Ladislav Peterka (Nestraníci) vo vysielaní CNN Prima NEWS.

Povodňami zničený nábytok, elektrické spotrebiče, knihy alebo matrace zvážajú obyvatelia na určené miesto. Radnica by mala odpad budúci týždeň z kontajnerov prebrať a roztriediť. Použité vrecia s pieskom zhromaždia na ďalšie použitie, v iných mestách je to ale príťaž, napríklad v Kroměříži.

„My sme vyzvali občanov, že by nám veľmi pomohli, keby si tie vrecia upratali sami – napríklad piesok sa určite dá využiť na nejaké zásypy,“ uviedol starosta Kroměříža Tomáš Opatrný (ANO).

 

Nájdené veci sa musia vrátiť

Niektoré veci voda zničila, iné odniesla. Nájdené veci si však nemožno nechať. Nálezca by ich vždy mal nahlásiť na obecnom úrade.

Platí to aj v prípade sudov spoločnosti Kofola. Nielen množstvo litrov sladeného nápoja, ale aj piva, skončilo na dvoroch či záhradách ľudí.

Už sme vás informovali, že väčšina z nich na presnú polohu spoločnosť upozorňuje. Viac >>>TU.

Cez odpad sa môžu šíriť nebezpečné choroby

„Pri akútnej fáze povodne preteká prostredím obrovské množstvo vody, čo znamená, že dochádza k nariedeniu mikroorganizmov, baktérií a vírusov,“ popisoval pre CNN Prima News epidemiológ, Roman Prymula. „Ak nastane kontaminácia studní, tak je veľké riziko ochorenia. Môže spôsobiť rôzne črevné ochorenia alebo napríklad notoricky známu úplavicu,“ uviedol epidemiológ. Hrozbou je aj vírusová hepatitída.

Podľa Prymulu je situácia v Česku zatiaľ relatívne pokojná. „To znamená, že bezprostredné riziko masívnych epidémií tu nie je. Myslím si ale, že ponuka dobrovoľného a bezplatného očkovania je na mieste,“ nechal sa počuť. Najväčšiemu riziku vraj nie sú vystavení občania, ale záchranári alebo hasiči.

V oblastiach postihnutých povodňami už ľudia pomaly začínajú s upratovaním. Pri ňom by mali dbať na dodržiavanie hygienických aj bezpečnostných pravidiel. Ochrana pred možnou nákazou je podľa Prymuly jednoduchá. „Vysoké topánky. Najčastejší mechanizmus nákazy je totiž ten, že sa poraníme a kvôli tomu, že hlodavce, ktoré choroby prenášajú exkrementami, kontaminujú rôzne plochy, tak sa choroba môže preniesť,“ vysvetlil epidemiológ.

Pozor by si ľudia mali dávať aj na potraviny. „A to aj pri kontakte vody s balenou vodou. Ak boli fľaše pod vodou, rozhodne by sme ich nemali piť a jedlo konzumovať,“ apeloval Prymula.

 

Ak sú potraviny na suchom mieste, nemal by napríklad pri konzervách nastať problém. „Keby sme sa ale snažili uskladniť nejakým spôsobom mäso, najmä to, ktoré bolo zmrazené, tak riziko už nie je len klasicky biologické, ale v podstate je to otázka organoleptická, teda vlastne narušenie kvality mäsa,“ vysvetlil epidemiológ.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd