Stav prírodnej katastrofy v Dolnom Rakúsku: Voda zaplavila ďalšie diaľnice, hrozí aj silný vietor

Ema Bazhaykin

V Rakúsku je aktuálne pre povodne uzatvorená ďalšia diaľnica, orgány tu už vyhlásili stav prírodnej katastrofy a ľuďom odporúčajú nevychádzať z domu ani vydávať sa na cesty. Okrem vodného živlu hrozí aj silný vietor.

Od štvrtka do nedele rána spadlo v Rakúsku extrémne množstvo zrážok, na niektorých miestach napršalo v priebehu niekoľkých dní dva až štyrikrát viac ako v priemere za celý september.

Takéto množstvo vody sa dnes naplno prejavuje na dnešnej situácii, ktorá je v Rakúska od rána kritická. Dolné Rakúsko už dnes ráno vyhlásilo stav katastrofy.

Pod vodou sa krátko popoludní ocitla hlavná časť veľmi frekventovanej rakúskej diaľnice A1, aktuálne Rakúšania uzatvorili ďalšiu diaľnicu.

 

Zaplavené diaľnice

️Medzi St. Pölten a Viedňou bola dnes krátko poobede zaplavená diaľnica A1, v najnižšom bode voda dosahovala výšku až 1 meter. Na odstraňovaní sa ešte stále pracuje.

Aktuálne sa pod vodou ocitla aj diaľnica A2 smerom na Graz medzi Wiener Neudorf a Guntramsdorsmerom, o čom informoval Dobrovoľný hasičský zbor obce Laxenburg na svojich sociálnych sieťach.

Zároveň je uzavretý aj úsek cesty na L2083 Guntramsdorfer Stra ße medzi Rübenplatz a Münchendorfer Strasse. Týmto úsekom sa vyhnite a na cestách buďte opatrní.

 

Situácia v Dolnom Rakúsku sa zhoršuje, hrozí prírodná katastrofa

Orgány odporúčajú obyvateľom Dolného Rakúska nevychádzať z domov a vyhlasujú stav prírodnej katastrofy. Hrozia tu nielen povodne, ale aj silný vietor, ktorý dosahuje 100 km/h. Napriek odporúčaniam je na cestách stále veľa ľudí.

ds
Okrem nebezpečenstva povodní hrozí aj silný vietor

Na viacerých vodných stanicich medzi Horným a Dolným Rakúskom dnes bola prekročená hranica 30-ročnej povodne. Tisíce domácností zostávajú v nedeľu večer bez elektrickej energie.

Nepriaznivé počasie v Rakúsku si už vyžiadalo aj 2 obete na ľudských životoch. Okrem hasiča, ktorý položil svoj život pri záchranných prácach v Dolnom Rakúsku, dnes našli aj nezvestného lyžiara, ktorý bol nezvestný od včerajšieho pádu lavíny. 

Zrážky u našich západných susedov síce ustávajú, Dunaj vo Viedni však kulminuje a je na úrovni 30-ročnej povodne. Postupne sa táto voda dostane aj k nám, všetko však teraz závisí od zrážok, ktoré prídu v noci.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd