Srí Lanku sužujú extrémne zrážky a povodne. O život prišli najmenej traja ľudia

Srí Lanku sužujú extrémne zrážky a povodne. O život prišli najmenej traja ľudia
Dominik Cenkner

Predpoveď vydaná v pondelok o 12.00 hod. tamojšieho času varovala, že v nasledujúcich 24 hodinách spadne v mnohých oblastiach krajiny viac ako 100 mm zrážok. Už teraz pre extrémne zrážky a povodne prišli o život najmenej traja ľudia.

Traja ľudia prišli o život a tisíce ďalších muselo byť evakuovaní po tom, čo v pondelok v 12 okresoch Srí Lanky nastali extrémne poveternostné podmienky a úrady museli zatvoriť všetky školy v regióne hlavného mesta po silných dažďoch. Prezident Anura Disanayake nariadil vyčleniť ďalších 50 miliónov rupií na poskytnutie pomoci postihnutým ľuďom aj napriek tomu, že srílanské námorníctvo a armáda boli nasadené na pomoc pri povodniach a záchranné práce vrátane poskytovania potravín a iných základných potrieb postihnutým ľuďom.

Ostrovnú krajinu sužujú silné dažde od 8. októbra, avšak v niektorých okresoch spadlo za posledné dva dni viac ako 100 mm zrážok spolu so silným vetrom. To viedlo k bleskovým záplavám a zaplaveniu viacerých oblastí.

Predpoveď vydaná v pondelok o 12.00 hod. miestneho času varovala pred ďalšími zrážkami s úhrnom viac ako 100 mm. Tie by mali v nasledujúcich 24 hodinách zasiahnuť mnohé oblasti v celej krajine.

 

Extrémne zrážky a povodne odrezali od sveta množstvo ľudí

Od pondelňajšieho rána bolo postihnutých viac ako 32 000 rodín, množstvo ďalších skončilo odrezaných od sveta, uviedlo Centrum pre riadenie katastrof (DMC). Dodalo, že tisíce ľudí boli evakuovaní a umiestnení do viac ako 80 dočasných prístreškov.

DMC uviedlo, že doteraz boli potvrdené tri úmrtia. Neposkytlo však podrobnosti o osobách ani miestach.

Srílanské úrady v pondelok zatvorili školy v hlavnom meste Kolombo a na predmestiach. Všetko v dôsledku extrémnych zrážok a povodní.

„Prezident nariadil úradníkom, aby prioritne poskytli okamžitú pomoc osobám postihnutým nepriaznivým počasím v Kolombe, Gampahe, Puttalame a Kalutare. Dodatočné finančné prostriedky vo výške 50 miliónov LKR už boli vyčlenené, pričom v prípade potreby budú poskytnuté ďalšie prostriedky,“ uviedlo prezidentovo mediálne oddelenie na svojej stránke X.

 

Krajina sa už dlhšie okrem opatrení na pomoc nájsť aj udržateľné riešenia pre opakujúce sa povodne. Pripomeňme, že Srí Lanku sužuje nepriaznivé počasie spôsobené monzúnovými dažďami od mája. V júni si záplavy a zosuvy pôdy v krajine vyžiadali 16 mŕtvych.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd