Spúšť vo Vietname: Tajfún zabil takmer 60 ľudí a spôsobil obrovské škody

Dominik Cenkner

Najmenej 59 ľudí prišlo na severe Vietnamu o život v dôsledku tajfúnu Yagi, z toho 44 ľudí zahynulo pri bleskových záplavách a zosuvoch pôdy spôsobených prudkými lejakmi. Tajfún okrem toho spôsobil aj množstvo materiálnych škôd.

Po vyčíňaní tajfúnu hlásia úrady stovky zranených. Aktualizovanú bilanciu v pondelok podľa agentúry AFP zverejnili vietnamské úrady, ktoré už predtým varovali pred ďalšími povodňami.

Supertajfún v noci na pondelok spôsobil ďalšie vážne škody, keď sa do Červenej rieky rozvodnenej prudkými lejakmi neďaleko Hanoja zrútil cestný most. Podľa miestnych médií do vody spadlo najmenej desať vozidiel, 13 ľudí je nezvestných. Štyroch sa podarilo zachrániť.

Možnou príčinou kolapsu bola povodeň a extrémne rýchly prúd, uviedol podľa agentúry DPA jeden z miestnych politikov vo vyjadrení médiám. Po nezvestných pátra polícia aj armáda.

 

Jedna z najsilnejších búrok spôsobila vo Vietname doslova spúšť

Jedna z najsilnejších búrok za poslednú dekádu dorazila nad vietnamskú pevninu v sobotu a počas 15 hodín za sebou zanechala viac ako tri milióny ľudí bez elektriny, prerušila telekomunikačné spojenie a poškodila továrne a infraštruktúru najmä v priemyselných pobrežných provinciách Quang Ninh a Hai Phong. Ešte v nedeľu o tom informovali tamojšie úrady. Informovali sme vás o tom v článku >>>TU.

Meteorológovia v pondelok ráno napriek už zoslabnutému tajfúnu varovali pred ďalšími povodňami a zosuvmi pôdy. Upozornili, že za posledných 24 hodín spadlo v niektorých oblastiach postihnutého regiónu od 208 do 433 milimetrov zrážok.

„Povodne a zosuvy pôdy poškodzujú životné prostredie a ohrozujú životy ľudí,“ uviedlo v správe Národné centrum pre hydrometeorologické predpovede. Podľa meteorológov išlo o najsilnejšiu búrku, aká sa tento rok v Ázii vyskytla, a zatiaľ druhý najsilnejší tropický cyklón tohto roku - silnejší bol len začiatkom júla hurikán piatej kategórie Beryl v Atlantiku.

 

Yagi sa ešte ako búrka v stredu prehnala zo severozápadu Filipín do Juhočínskeho mora. V piatok živel už ako tajfún zasiahol južné pobrežie Číny, než v sobotu dorazil nad územie severného Vietnamu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd