Spúšť po búrke na západe. Vietor cez 100 km/h lámal stromy a čoskoro príde ďalšia vlna

Spúšť po búrke na západe. Vietor cez 100 km/h lámal stromy a čoskoro príde ďalšia vlna
Peter Minárik

Na západe krajiny sa dnes vyskytli mimoriadne silné búrky, ktoré boli najsilnejšie z celého Slovenska. Problémy spôsobovala nielen voda, ktorá zaplavila viaceré obce a mestá, ale aj silný vietor. Na západe Slovenska sa dokonca vyskytol downburst, ktorý priniesol poryvy vetra s rýchlosťou až cez 100 km/h.

Našu krajinu dnes zasiahla vlna mimoriadne intenzívnych búrok, ktorá odštartovala krátko po poludní v oblasti stredného Slovenska a následne postupovala smerom nad západné Slovensko, kde mala podľa všetkého tie najsilnejšie prejavy. Búrky vznikli na strednom Slovensku v oblasti hôr a postupovali smerom k západnému Slovensku. Dostali sa až k Bratislave, kde zanikli.

Celkovo priniesli búrky za dnešný deň na naše územie takmer 17 000 bleskových úderov a na mape môžete vidieť, ako sa búrky a s nimi sprievodná blesková aktivita šírila smerom na západ.

búrky sa šírili smerom na západ
búrky sa šírili smerom na západ, zdroj: blesky.bourky.cz

Široké okolie Nitry bojovalo s vodou

Hneď po príchode búrok z horských oblastí stredného Slovenska nad západné Slovensko prinášali búrky mimoriadne intenzívny lejak. Okresy Levice, Zlaté Moravce, Topoľčany a Nitra sú najviac postihnuté a zasiahnuté prívalovými zrážkami. V Mochovciach spadlo až 62 litrov na meter štvorcový.

 

Jednoznačne najvýdatnejšie zrážky evidujeme v okrese Topoľčany. Na oficiálnej stanici SHMÚ v Kamanovej spadlo 64 mm, no na amatérskej stanici v neďalekej obci Preseľany mohlo spadnúť až 78 mm zrážok.

Výdatné zrážky spadli aj v krajskom meste Nitra a to predovšetkým v oblasti Zobora, kde spadlo až cez 50 mm, čo viedlo k viacerým zaplaveným cestám v Nitre.

Intenzívne búrky sa však vyskytli aj na ďalších miestach západného Slovenska. Počas podvečera boli intenzívne búrky na juhozápade Podunajskej nížiny. V obci Štvrtok na Ostrove spadlo 45 mm a v Miloslavove mohlo spadnúť až 57 mm zrážok.

Prívalové zrážky zasiahli aj mesto Hlohovec a široké okolie. V Hlohovci spadlo 43 mm a v Leopoldove 23 mm. V obciach, ktoré ležia severne teda v Ratkovciach, v Červeníku a v Maduniciach spadlo cez 30 mm, no tu najväčšie problémy nespôsobili zrážky, ale nebezpečný vietor, ktorý páchal škody a bol najsilnejší z celého Slovenska.

škody po búrke v Maduniciach
škody po búrke v Maduniciach, čitateľka iMeteo.sk

Vietor na západe lámal stromy

Najextrémnejšie prejavy mala búrka v obci Červeník a Madunice. V oblasti sa nachádza jedna meteorologická stanica a to v Červeníku. Ide o amatérsku stanicu a na nej bol zaznamenaný náraz vetra o sile cez 105 km/h. Na základe radarových analýz, sile vetra a škôd sa oblasťou prehnal downburst.

Downburst je náhly, silný zostupný prúd vzduchu, ktorý sa vyskytuje počas búrky. Tento jav nastáva, keď sa studený vzduch z výšky začne prudko rútiť k zemi, a keď dosiahne povrch, rozptýli sa do všetkých smerov. To spôsobuje veľmi silný vietor, ktorý môže byť nebezpečný pre lietadlá, budovy a stromy.

Downburst sa vytvára v búrkových mrakoch, kde dochádza k prudkému ochladeniu vzduchu, napríklad keď dažďové kvapky alebo krúpy padajú a odparujú sa v suchom vzduchu. Tento studený vzduch rýchlo klesá k zemi kvôli svojej vyššej hustote. Keď sa tento prúd dostane na zem, rozptýli sa horizontálne a spôsobí veľmi silný nárazový vietor.

Škody hlási aj Hlohovec, kde popadalo niekoľko stromov. Stromy spadli aj na príjazdovej ceste do meste z diaľnice D1. Vstup do mesta bol dočasne zablokovaný.

vjazd do mesta Hlohovec
vjazd do mesta Hlohovec, video: Andrej Štefík
 

Veľké škody hlási obec Červeník a Madunice. Práve v tejto oblasti mal vietor zrejme najväčšiu silu. Silný, nárazový vietor spôsobil niekoľko materiálnych škôd. Vyvracal stromy a strhol aj niekoľko striech.

vietor vyvracal stromy a strhával strechy
vietor vyvracal stromy a strhával strechy, foto: Martina Bé

Silný vietor vyvrátil niekoľko stromov aj v blízkosti diaľnice D1, ktorá bola dočasne blokovaná.

Ďalšia vlna búrok príde čoskoro

Búrky už na našom území ustali, no chystá sa ďalšia vlna, ktorá dorazí na naše územie už v ranných hodinách. Tentoraz však nepôjde o orografické búrky, ale o frontálne búrky.

Front začne postupovať cez naše územie už v ranných hodinách. Búrky sa k nám doženú z Česka a začnú sa vyskytovať na severozápade krajiny už v ranných a dopoludňajších hodinách.

Následne sa celý front s búrkami bude presúvať cez naše územie smerom nad východ, kde sa vzduch prehreje najviac a búrky sa tu očakávajú najintenzívnejšie. Zajtra počítajte s frontálnymi búrkami, ktoré by mali byť najslabšie na západe a najsilnejšie na východe Slovenska.

Búrky môžu podobne ako dnes páchať materiálne škody a pred nástrahami počasia vás ochráni vhodné poistenie. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred nástrahami počasia vďaka poisteniu. Vyplňte nezáväzný formulár a vďaka nám teraz môžete získať zľavu na existujúce aj nové poistné zmluvy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
23 °C / 10 °C
Mária
Zajtra
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd