Spoznali sme 12 finalistov ankety Strom roka. Víťaza môžete vybrať aj vy

Dominik Cenkner

O titul Strom roka 2024 opäť bojuje 12 najzaujímavejších stromov z celého Slovenska. Víťaza môžete vybrať aj vy, a to viacerými spôsobmi. Máte na to prakticky celé leto.

V apríli tohto roku sme vás informovali o tom, že prebieha nominácia do ankety Strom roka 2024. Jej cieľom je zviditeľniť staré, vzácne a ohrozené stromy a prispieť k ich odbornému ošetreniu a záchrane. „Často práve vďaka nominácii do ankety sa stromu dostalo dostatočnej pozornosti, a to najmä odborníkov, ktorí mu pomohli doslova v poslednej chvíli,“ uviedla Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá súťaž organizuje.

Od pondelka 1. júla už poznáme 12 finalistov. Víťaza vyberá verejnosť, k dispozícii je viacero spôsobov, o ktorých si povieme v ďalšej časti textu. Hlasovanie trvá od 1. júla do 30. septembra 2024.

 

Víťaza čaká odborné vyšetrenie

Prvé tri víťazné stromy čaká odmena v podobe dendrologického posudku a odborné ošetrenie v hodnote 300 eur. Informuje o tom TASR.

Ošetrenia sa dočkajú aj ďalšie stromy, ktoré sú vybrané spomedzi všetkých nominovaných stromov odborníkmi. „Sú to práve existujúce staré stromy, ktoré dnes musíme najviac chrániť. Aj vďaka ankete už viac ako 20 rokov nielenže upozorňujeme na ich význam, hodnotu a krásu, ale i prispievame k ich odbornému ošetreniu a záchrane,“ povedala Hromadová.

Hlasovať sa dá štyrmi spôsobmi, a to na na webe www.stromroka.sk, prostredníctvom hlasovacieho lístka, formou sms správy alebo na sociálnej sieti.

 

„Poslaním ankety je upozorniť na krásu a hodnotu stromov a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Každoročne sa ako súčasť ankety uskutočňuje aj súťaž pre školy, ktorej cieľom je podporiť hlasovanie v ankete a zvýšiť záujem najmladšej generácie o svoje okolie,“ podotkla Hromadová.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Zajtra
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Amália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd