Španielsko čelí jednému z najhorších období sucha za posledných 50 rokov. Poľnohospodári bojujú s premnožením králikov

Zuzana Macháčová

Španielsko už dlho čelí suchu. Situácia v Katalánsku je obzvlášť zložitá, pretože tamojší poľnohospodári musia bojovať nielen s nedostatkom vody, ale aj so zamorením králikmi. 

Sucho v Španielsku si vyberá vysokú daň. Nedostatok zrážok ničí poľnohospodárske oblasti. Niektoré vodné nádrže sú naplnené maximálne na 50 % kapacity. Predseda katalánskej autonómnej vlády, Pere Aragones, odhadol, že obyvatelia Barcelony a jej okolia čelia jednému z najhorších období sucha za posledných 50 rokov.

Jeden z dôkazov je spojený s dedinou Sant Romà de Sau z 11. storočia, ktorá zmizla pod vodou v roku 1963, keď bola v jej blízkosti vybudovaná priehrada. Teraz je hladina vody taká nízka, že zvyšky historických budov opäť „vyplávali" na povrch.

V blízkej dobe sa v Španielsku neočakávajú žiadne zrážky. Podľa predpovedí bude v posledných aprílových dňoch veľmi horúco, čo prispeje k nedostatku vody. Farmár z oblasti Verdú Juan Samboda dodal: „Ak v apríli nebude pršať a budeme mať ďalší rok ako vlani, vinič neprežije." 

Sucho a hladné králiky

Katalánsku dochádzajú zásoby vody. Tamojší poľnohospodári bojujú nielen so samotným suchom, ale aj s jeho dôsledkami, ako je napríklad mor hladných a smädných králikov.

V dôsledku nedostatku trávy a vody 10 000 týchto zvierat ničí úrodu, najmä mladú pšenicu a jačmeň. Obhrýzajú aj vinič a kôru ovocných stromov.

K nárastu populácie králikov prispelo viacero faktorov. Najskôr nastala pandémia, keď ich dva roky nikto nemohol loviť. Potom sa stali imúnnymi voči myxomatóze. Ide o vírusové ochorenie králikov, ktoré zvyčajne prenášajú kliešte. 

Sucho v Španielsku, zdroj: ENEX
Sucho v Španielsku, zdroj: ENEX

Katalánske úrady plánujú do septembra usmrtiť viac ako 250 000 králikov, aby zastavili zamorenie. Môže to však byť náročné, pretože v oblasti je nedostatok poľovníkov.

Úrady preto povolili aj použitie rodenticídov, ktoré sú jedom na hlodavcov, ale usmrcujú aj králiky. Ide o fosfid hlinitý, ktorý pri vniknutí do nory uvoľňuje toxický plyn fosfor. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd