Španielske ostrovy zasiahlo ničivé počasie. Malorka aj Menorka sú pod vodou, lety sú zrušené

Veronika Salayová

Silné búrky a prívalové dažde zasiahli španielske Baleárske ostrovy. Búrky boli také intenzívne, že spôsobili hotovú spúšť. Do boja museli nasadiť aj španielsku armádu. 

Silné búrky vo štvrtok zasiahli španielske Baleárske ostrovy a spôsobili rozsiahle záplavy, uzávery ciest, evakuácie a zrušenie letov len niekoľko dní po tom, čo región prekonal štvrtú vlnu letných horúčav.

Za posledných 24 hodín bolo na rôznych miestach po celom súostroví zaznamenaných až 150 litrov zrážok na meter štvorcový, pričom obzvlášť je ťažko zasiahnutá Menorka: napríklad v Es Mercadal spadlo 200 litrov len za 12 hodín.

Následky boli dramatické: zaplavené ulice, domy napadnuté vodou a celé štvrte paralyzované. Po búrke ostala hotová spúšť a na súostrovie v západnom Stredomorí nasadili vojenská pohotovostná jednotka (UME), aby zhodnotila situáciu a poskytla podporu civilným orgánom podľa potreby.

 

Cestujúci strávili noc na letisku

Búrky viedli aj k dopravnému kolapsu, pričom vo štvrtok bolo zrušených približne 70 letov, uviedla verejná spoločnosť spravujúca španielske letiská AENA. Letisko Palma tiež utrpelo vážne poruchy, lety boli zrušené alebo odložené a približne 100 cestujúcich bolo nútených stráviť noc na letisku. Lety sa obnovujú dnes len veľmi pomaly.

Úrady zakázali všetky vonkajšie aktivity, čo viedlo k zrušeniu podujatí, večierkov a koncertov naplánovaných na dnešný štátny sviatok v Španielsku.

Vážne zasiahnutá bola aj Malorka, kde v meste Sóller zasahovali hasiči pri evakuácii ľudí uväznených v ich domoch. Celkovo bolo v dôsledku zaplavenia koľají zachránených 29 cestujúcich vo vlaku medzi Palmou a Manacorom.

Na Malorke evakuovali desať obyvateľov z domov zaplavených takmer polmetrovou vodou. Búrky vyvolali aj niekoľko námorných záchranných akcií.

Na ostrove Menorka vojaci evakuovali 31 obyvateľov z domova dôchodcov pre riziko zosuvu pôdy v dôsledku neľútostných dažďov. Okrem toho bola zachránená päťčlenná rodina, vrátane troch maloletých detí, po tom, čo zostala uväznená vo svojom vozidle.

 

Situácia je naďalej vážna

Pohotovostné služby vyzvali obyvateľov, aby sa vyhli zbytočnému cestovaniu. Situácia zostáva na Baleárskych ostrovoch naďalej veľmi kritická.

Štátna meteorologická agentúra zvýšila výstrahu na červený stupeň pre Menorku, kde sa očakávajú ďalšie výdatné zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Zajtra
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd