Spadne až 400 mm a čaká sa 100-ročná povodeň. Nasýti sa najmä Morava a Dunaj

Zuzana Macháčová

Prípravy na možné rozsiahle povodne v Česku vrcholia. Pršať v piatok začalo na väčšine územia a dážď má extrémne zosilnieť. Na väčšine územia hrozia záplavy. Spadnúť môže až 400 mm zrážok.

Meteorológovia v Česku rozšírili výstrahy v dôsledku extrémnych povodní pre takmer celú krajinu s výnimkou západných Čiech. Na situáciu sa pripravujú hasiči, vodohospodári, mestá a kraje po celej Českej republike.

„Robíme všetky opatrenia, aby sme predišli škodám. Preventívne sme urobili niekoľko krokov. Na niektorých tokoch musíme ale očakávať 100-ročnú povodeň,“ vyhlásil premiér Petr Fiala (ODS) po rokovaní krízového štábu.

„Stav poznania, ktorý v tejto chvíli máme, neumožňuje teraz predikovať, aké závažné dôsledky nastanú. Hoci budeme veriť, že situácia nebude taká dramatická, musíme byť pripravení na najhoršie scenáre. Nič iné by nebolo zodpovedné, a preto postupujeme tak, ako postupujeme. Rokovania ústredného krízového štábu budú pokračovať podľa potreby a podľa vývoja situácie,“ dodal predseda vlády.

Pripravených až 100 000 hasičov

Na zvládanie možných povodní cez víkend je podľa ministra vnútra Víta Rakúšana pripravených zhruba 100 000 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Hasiči podľa neho teraz zabezpečujú napríklad vrecia s pieskom, posilňujú služby a aktivizujú dobrovoľné zbory.

 

Polícia zase posilnila napríklad leteckú službu – k dvom vrtuľníkom v Prahe a Brne podľa neho pribudnú ďalší traja v Prahe, Brne a Ostrave. Pripravení sú aj policajní potápači a pyrotechnici. Integrovanému záchrannému systému je pripravená pomáhať aj armáda.

100-ročná povodeň

Minister životného prostredia Petr Hladík oznámil, že Ústredná povodňová komisia upozorňuje na extrémne ohrozenie povodní v oblasti Českomoravskej vrchoviny. Tam nemožno vylúčiť, že kumulačné prietoky môžu presiahnuť úroveň storočnej povodne na Sázave, Svratke, Svitave, Chrudimke a Novohradke.

Ústredná povodňová komisia ďalej odporučila orgánom pri príprave na povodne zohľadniť možnosti takto extrémnej povodne aj v ďalších viac ohrozených oblastiach. „Najmä v oblasti Jeseníkov nemožno vylúčiť podobne extrémne záplavy, uviedol Hladík.

Generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček však povedal, že v obci Biskoupky v Juhomoravskom kraji už hasiči evakuovali chatovú oblasť. Celkom evakuovali 125 ľudí.

Praha zavrie náplavky

Na viacerých miestach v piatok zasadajú aj povodňové komisie. „V Zlínskom kraji naprší od piatku do nedele až 220 litrov vody na meter štvorcový,“ upozornil po zasadnutí komisie Petr Tušil z Českého hydrometeorologického ústavu.

Rieka Morava by mala kulminovať v kraji z pondelka na utorok, 3. stupeň dosiahne až v nedeľu. V Kroměříži, kde by situácia mohla byť veľmi vypätá, môže rieka Morava vystúpiť až na úroveň 7 metrov. Ostatné rieky v Zlínskom kraji majú podľa povodňovej komisie kulminovať v noci zo soboty na nedeľu.

 

Juhomoravské obce sa musia pripraviť na storočnú povodeň a aktivovať povodňové plány. Napríklad Brno, kde sa protipovodňové opatrenia ešte len budujú, pred ňou zatiaľ chránené nie je, upozornil po zasadnutí komisie v Juhomoravskom kraji Antonín Tůma z Povodia Moravy. „Povodie Moravy pokračuje v upúšťaní vodných diel. Na základe aktuálnych predpovedí sa ale vodu v nádržiach zrejme zachytiť nepodarí,“ dodal.

Vedenie hlavného mesta uzavrie náplavky v Prahe 1, 2 a 5 a preventívne nechá na niektorých miestach vystavať protipovodňové zábrany v centre mesta, a to na Zbraslavi a v Libni. Náplavky budú podľa neho uzavreté v piatok okolo 19.00 h. Vedenie metropoly taktiež chystá v sobotu zastaviť lodnú dopravu na Vltave.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd