Front s búrkami, ktorý mieri aj ku nám, zabil už 7 ľudí. Zranených hlásia aj z Česka

Dominik Cenkner

Silné búrky a prívalové dažde, ktoré sa v sobotu, ale aj nedeľu, prehnali cez Švajčiarsko a Francúzsko, si podľa úradov vyžiadali najmenej 7 obetí. Pod vodou sa ocitol aj švajčiarsky Zermatt, a to len 8 dní po tom, čo ho zasiahli ničivé povodne. Zranených hlásia aj z Česka.

Vo Švajčiarsku zomreli celkom štyria ľudia a na severovýchode Francúzska ďalší traja. Informovala o tom agentúra AFP.

Agentúra AP napísala, že tri osoby vo Švajčiarsku zomreli kvôli zosuvu pôdy v regióne Fontana v taliansky hovoriacom kantóne Ticino na juhu krajiny. Štvrtou obeťou je podľa nej muž, ktorého zrejme prekvapili záplavy v oblasti alpského rezortu Saas-Grund.

Povodne pritom zasiahli aj švajčiarsky Zermatt. Ide o obľúbenú lokalitu pre lyžiarov. Ničivé povodne tam pritom naposledy udreli len pred ôsmimi dňami.

 

Obete hlásia aj z Francúzska

Agentúra DPA uviedla, že vo Francúzsku traja ľudia prišli o život. Na ich auto v sobotu večer spadol strom blízko obce Rosnay-l'Hôpital.

Nepriaznivé počasie zasiahlo aj časti Nemecka, kde si ale nevyžiadalo obete na životoch. Na niektorých miestach popadali stromy alebo sa vodou zaplnili pivnice.

Nemeckí meteorológovia uviedli, že sa v noci nad Spolkovou republikou objavilo nezvyčajne vysoké množstvo bleskov. Vychádzajú z toho, že ich bolo viac ako 100 000.

Búrky pritom prerušili aj osemfinálový futbalový zápas na Eure 2024 medzi domácim Nemeckom a Dánskom. Rozhodca správne prerušil zápas, keď v bezprostrednej blízkosti štadióna udrel blesk.

Blesk, ktorý udrel počas zápasu Nemecka s Dánskom
Blesk, ktorý udrel počas zápasu Nemecka s Dánskom, zdroj: Getty

Zranených hlásia aj z Česka

Na prechádzajúce vozidlo vo Vrbne pod Pradědom spadol strom, ktorý vážne zranil cestujúcich v prechádzajúcom osobnom vozidle. Jeho vodička už nestihla zastaviť. Jedného človeka museli v spolupráci so záchrannou službou na mieste oživovať.

Najvážnejšie bol zranený sedemdesiatosemročný muž, ktorý bol v ohrození života a kvôli zlyhaniu obehu ho záchranári s pomocou hasičov museli resuscitovať. Zraneného muža potom vrtuľník leteckej záchrannej služby prepravil do nemocnice. Ďalšie dve osoby boli do nemocníc odvezené sanitnými vozidlami, kam za nimi bol vyslaný intervent postraumatickej starostlivosti z radov hasičov.

Silné búrky zasiahnu aj Slovensko

Aktuálne sa k nám blíži studený front, na ktorom sa tvoria početné búrky. Prvé búrky u nás sa už vyskytli na Záhorí a na severozápade Slovenska.

 

Čo nás čaká v nasledujúcich hodinách prezrádzame v tomto článku. Pripomeňme, že aktuálnu polohu búrok zobrazuje náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd