Smrtiaci hurikán Beryl hneď na začiatku sezóny prekonal dávny rekord. Odborníci sa boja, čo príde

Dominik Cenkner

Smrtiaci hurikán Beryl sa zapísal do histórie. Spustošil veľké časti Karibiku, Mexika aj USA, zabíjal ľudí a hneď na začiatku hurikánovej sezóny prekonal rekord z roku 2005, keď vietor dosiahol rýchlosť 265 kilometrov za hodinu. Meteorológovia sa už teraz boja, čo bude nasledovať. Hurikány totiž obvykle vrcholia ku koncu leta.

Besnenie hurikánu Beryl prekonalo v utorok dávny rekord, keď vietor fúkal rýchlosťou 265 kilometrov za hodinu. Podľa Briana McNoldyho z Univerzity v Miami tým prekonal hurikán Emily z roku 2005. U neho vedci namerali rýchlosť 257 kilometrov za hodinu, a navyše sa tak v rámci letnej hurikánovej sezóny stalo až o 14 dní neskôr.

„Keď sú búrky v tropickom Atlantiku a východnom Karibiku silné, býva to predzvesťou veľmi rušnej sezóny,“ citoval spravodajský web CNN odborníka na hurikány a vedca Coloradskej štátnej univerzity, Phila Klotzbacha. „Táto aktivita je pravdepodobne varovným signálom,“ podotkol.

Sezóna hurikánov v Atlantiku oficiálne začína 1. júla, ale prvé silnejšie hurikány sa objavujú v polovici augusta a vrcholia v septembri. Beryl ale vyčíňal už koncom júna, a to kvôli značnému otepleniu. Využil teplé vody a stal sa tak najskoršie zaznamenaným hurikánom piatej kategórie v danom mieste.

 

Kvôli hurikánu Beryl sa odborníci boja, čo príde po ňom

„Vzhľadom k extrémne vysokým teplotám vody by sme mohli zažiť obvykle augustové a septembrové búrky oveľa skôr,“ povedal Klotzbach médiám. Teplé oceány sú podľa neho hlavným dôsledkom otepľovania sveta, ktoré je spôsobené znečistením ovzdušia fosílnymi palivami.

Podľa Klotzbacha môžeme očakávať rýchle zosilnenie búrok - Beryl dokázal počas jedného dňa zrýchliť o 105 kilometrov za hodinu. Dodajme, že Klotzbach so svojim tímom z Coloradskej štátnej univerzity predpovedal hyperaktívnu hurikánovú sezónu dávno predtým, než sa vytvorili prvé tri pomenované búrky: Alberto, Beryl a Chris.

So svojim tímom tiež aktualizoval pravdepodobný počet pomenovaných (teda silných) búrok, ktoré sa cez leto vyskytnú. Predpovedá, že ich v Atlantiku bude 25, a to vrátane 12 hurikánov.

V budúcom týždni sa každopádne očakáva krátka prestávka v búrkovej aktivite Atlantiku. Tá bude čiastočne spôsobená veľkou oblasťou suchého, prašného vzduchu a záchvevy rušivého strihu vetra (meteorologický termín popisujúci zmeny rýchlosti a smeru vetra na malom priestore).

 

Kedy začne najrušnejšia časť hurikánovej sezóny, je podľa Klotzbacha „otázkou za milión dolárov“. „V závislosti na tom, ako sa v najbližších týždňoch prejaví niekoľko atmosférických faktorov, môže tropická aktivita neskôr v júli opäť zosilniť alebo sa zdržať až do augusta,“ povedal.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd