Smog zahalil obľúbenú pamiatku. Je to čoraz horšie

Smog zahalil obľúbenú pamiatku. Je to čoraz horšie
Ema Bazhaykin

Indickú metropolu v nedeľu ráno zahalila hrubá vrstva smogu. Koncentrácia znečisťujúcich látok vo vzduchu v Naí Dillí bola taká vysoká, že sa ľudia sťažovali na problémy s dýchaním. Smog zahalil aj ikonickú pamiatku. 

Národný index znečistenia ovzdušia v Indii má šesť kategórií – vynikajúci, dobrý, mierny, zhoršený, silný a veľmi silný. Dnes ráno sa pritom index znečistenia ovzdušia v Naí Dillí pohyboval medzi kategóriami „silný“ a „veľmi silný“.

Znečistenie ovzdušia je každým rokom horšie a situácia už začína byť neúnosná. Obyvatelia sa sťažujú na ťažkosti s dýchaním a mnohí majú pocit, že sa dusia.

K smogu tentokrát prispela aj zmena počasia

Podľa odborníka na životné prostredie Viveka Chattopadhyaya z Centra pre vedu a životné prostredie v Dillí k vzniku smogu prispela aj náhla zmena počasia.

 

„Meniace sa poveternostné podmienky v súčasnosti neumožňujú rozptyl znečisťujúcich látok, zdrojov emisií je preto stále viac,“ vysvetľuje.

Okrem toho sa začalo obdobie, v ktorom sa zvyšuje množstvo biomasy a spaľovania odpadu, čo podľa neho vedie k väčšej akumulácii škodlivín.

Znečistenie ovzdušia spôsobuje, že najmä cyklisti zápasia s mnohými problémami, majú ťažkosti s dýchaním a veľmi ľahko sa unavia.

„Aj keď robíme preventívne opatrenia a nosíme šatky, aby sme si zakryli tváre, nie je v tom žiadny rozdiel,“ povedal Balwinder Singh v rozhovore pre Reuters. „Mám pocit, že sa dusím,“ dodal Himanshu Mishra, ďalší obyvateľ indického hlavného mesta.

 

Smog zahalil aj ikonickú pamiatku

Smog spôsobuje ťažkosti nielen obyvateľom hlavného mesta, ale aj v jeho okolí. Dnes ráno zahalil ikonickú pamiatku Taj Mahal, mauzóleum nachádzajúce sa južne od Naí Dillí. Miestni tvrdia, že aj tu zlá kvalita vzduchu sťažuje dýchanie.

Taj Mahal zahalený smogom
Taj Mahal zahalený smogom, foto: Reuters

Dillí je najviac znečistené hlavné mesto na svete. Každý rok v Indii zomrie na príčiny súvisiace so smogom približne sedem miliónov ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd