Slovenskom sa ženie búrkový systém a priniesol aj bow echo. Láme stromy, zanecháva škody

Slovenskom sa ženie búrkový systém a priniesol aj bow echo. Láme stromy, zanecháva škody
Peter Minárik

Cez naše územie sa ženie výrazný búrkový systém, ktorý za sebou zanecháva materiálne škody. Aktuálne sa silné búrky ženú už len cez Žilinský kraj a od západu sa aj vyjasňuje.

Predpovede naznačovali veľmi významnú meteorologickú situáciu, ku ktorej nakoniec došlo v oveľa väčšej miere, ako sa pôvodne očakávalo. Vo vlhkom a veľmi teplom vzduchu, ktorý sa počas dňa prehrieval sa začali tvoriť búrky.

Priamo nad našim územím došlo hneď k niekoľkým orografickým búrkam z tepla, no numerické modely naznačovali, že to hlavné nás čaká až večer. Nad alpskou oblasťou sa začal formovať rozsiahly búrkový systém, ktorý po 19:00 začal postupovať cez naše územie.

Sformovalo sa bow echo

Línia búrok siahala z Poľska, cez Česko, Slovensko až do Maďarska a tiahla sa tak na dĺžke niekoľkých stoviek kilometrov, pričom k najsilnejším prejavom búrok došlo na našom území.

 

Búrka najskôr zasiahla Bratislavu, kde priniesla silný nárazový vietor. Východne od hlavného mesta však začala búrka silnieť a na prvých meteorologických staniciach boli zaznamenané poryvy vetra s rýchlosťou cez 100 km/h. Na východe Podunajskej nížiny sa začal búrkový systém ohýbať a sformovalo sa bow echo.

Bow echo má svoj charakteristický tvar, a to tvar prehnutého luku, ktorý je možné zreteľne vidieť na radare. Hovoríme o ňom vtedy, keď sa línia búrok začne ohýbať proti osi prúdenia v konvektívnych systémoch. Bow echo je nebezpečný najmä tým, že dokáže produkovať silné priame vetry, k čomu nakoniec aj došlo.

Známky bow echa boli viditeľné na Považí a následne v Žilinskom kraji. Práve na severozápade sú aktuálne hlásené najväčšie škody.

Zatiaľ k najnebezpečnejšej situácii došlo na trenčianskom letisku. Silný vietor zasiahol hudobný festival Pohoda, kde sa nachádza viac ako 30- tisíc ľudí. Vietor, ktorý dosahoval nárazy okolo 80 km/h prevracal prístrešky, stany a zrútil sa aj jeden z hlavných stagov.

zrútený stan na Pohode
zrútený stan na Pohode, foto: Harry Hanrry Jirout
 

Podľa aktuálnych informácii búrky na trenčianskom letisku našťastie spôsobili len ľahšie zranenia.

Búrkový systém opúšťa Slovensko

Aktuálne sa búrkový systém pohybuje cez Žilinský kraj a aj naďalej prináša silný, nárazový vietor, ktorý vyvracia stromy. Na viacerých miestach, predovšetkým v Žilinskom a v Trenčianskom kraji zasahujú hasiči.

Búrkový systém sa aktuálne presúva smerom do Poľska a od západu sa vyčasuje. Počasie sa stabilizuje a búrky nám v noci nehrozia. Polohu búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd