Slovenskom sa v nedeľu preženie studený front. Toto všetko na naše územie prinesie

Slovenskom sa v nedeľu preženie studený front. Toto všetko na naše územie prinesie
Peter Minárik

V priebehu nedele bude cez naše územie pomerne rýchlo postupovať studený front, ktorý sa doslova preženie cez naše územie. Studený front môže priniesť aj nebezpečné počasie, no našťastie sa mimoriadne intenzívne búrky predbežne neočakávajú.

Do našej oblasti sa dostáva veľmi teplý vzduch, ktorého príliv vyvrcholí v nedeľu pred postupujúcim studeným frontom. Vzduch sa k nám dostáva z Balkánu. Nad Balkánom sa vysušuje a nad Slovensko sa tak dostáva oveľa suchší vzduch, ako tomu bolo počas minulého týždňa, kedy bolo na pocit aj veľmi dusno.

Vtedy k nám prúdil teplý vzduch od juhozápadu, ktorý sa nad Stredozemným morom a nad Jadranom nasycoval. Teraz k nám viac-menej prúdi kontinentálnejší suchší vzduch a na pocit tak nie je dusno a zároveň bráni suchý vzduch konvekcii, teda k rastu kopovitej oblačnosti a následným búrkam.

V nedeľu sa počasie zmení

Stabilné počasie sa však v nedeľu skončí. Príliv teplého vzduchu ukončí prechod studeného frontu, ktorý začne cez naše územie postupovať v nedeľu okolo 12:00. Pred týmto studeným frontom ešte vyvrcholí príliv teplého vzduchu, ktorý na juhu zodvihne teploty nad +35 °C.

 

Nedeľa tak začne najskôr so slnečným a teplým počasím, no v priebehu dňa sa začne situácia pri prechode studeného frontu meniť. Zmena by sa mala udiať náhle a rýchlo. Studený front sa doslova preženie cez naše územie. Ovplyvňovať nás bude len zopár hodín a už v nedeľu večer sa začne od západu vyjasňovať.

Studený front sa preženie našim územím

Počasie sa začne meniť v nedeľu okolo 12:00. Počítajte s tým, že studený front, ktorý sa nad naše územie doženie z Moravy prinesie slabšie zrážky a priniesť by mal aj búrky, no pozor!

Vzduch sa nebude pred frontom príliš labilizovať a to v dôsledku toho, že je suchší. Nakoniec sa teda ani búrky nemusia vyskytnúť a ak sa aj vyskytnú tak budú slabé.

 

Studený front bude cez naše územie postupovať pomerne rýchlo. Okolo 12:00 vstúpi nad západné a severozápadné Slovensko a okolo 14:00 nad východné Slovensko. Prechod studeného frontu prinesie slabšie zrážky, no predovšetkým silný vietor.

Pozor najmä na vietor

Tesne pred frontom sa začne južný vietor rýchlo stáčať na severozápadný a bude silnieť. Nárazy vetra by mali na našom území dosahovať rýchlosť 50 až 80 km/h. Aktuálne výstupy numerických modelov naznačujú, že najsilnejšie búrky by sa mali vyskytovať na západnom Slovensku. Paradoxne však tu bude zrážok najmenej a je tu aj najnižšie riziko búrok.

Vietor na čele studeného frontu bude postupne od severozápadu smerom k juhovýchodu silnieť na celom území, tak si zabezpečte predmety vonku a dajte si pozor na konáre a stromy. Ako rýchlo však studený front príde, tak rýchlo aj odíde.

Ešte pred 18:00 sa začne na západnom a severozápadnom Slovensku vyčasovať. Nad našu oblasť sa totiž začne od severozápadu natláčať tlaková výš, ktorá prinesie na začiatku budúceho týždňa ďalšiu vlnu slnečného počasia.

Pred nedeľňajším prechodom studeného frontu sme vydali základné, žlté varovanie pred búrkami, no upozorňujeme, že ide o kombinovanú výstrahu. Najviac nebezpečný bude vietor, ktorý bude plošný a zosilnie predovšetkým pri prípadných búrkach. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd