Slovenskom prešla ďalšia vlna búrok, ktoré priniesli vytúžené ochladenie. Čo prinesú nasledujúce hodiny?

Dominik Cenkner

Prelom mesiacov júna a júla priniesol na Slovensko ďalšiu vlnu búrok. Tie ukončili horúčavy a dorazilo vytúžené ochladenie. V nasledujúcich dňoch si od intenzívnejších búrok oddýchneme, ale hovoriť o slnečnom letnom počasí nemožno. Čo teda prinesú nasledujúce hodiny?

Posledný júnový deň sa na Slovensku niesol v znamení horúčav. Teploty v nedeľu 30. júna stúpali veľmi vysoko. V obci Mužla na juhu Slovenska dokonca prekonali hranicu +35 °C.

Od západu sa však blížil studený front, ktorý v Európe spôsobil množstvo škôd a dokonca si vyžiadal aj sedem obetí. Búrky následne udreli v Česku, kde došlo k zraneniam niektorých obyvateľov a dokonca aj k evakuácii.

Vo večerných hodinách sa búrky rozbehli aj na Slovensku. Sprevádzané boli zosilnením vetra, ale najmä lejakmi. Kvôli nim sa niektoré vodné toky zdvihli a dosahovali až 2. stupeň povodňovej aktivity.

 

Pondelkové búrky na Slovensku

Prvý júlový deň pokračoval tam, kde skončil ten predchádzajúci. Na severozápade doznievali búrky, ktoré sa potom začali tvoriť vo východnej časti územia.

Aj východniari sa tak dočkali ochladenia, ale až popoludní. Predtým ich ešte ovplyvňovalo južné prúdenie, vďaka ktorému padal so zrážkami na zem aj saharský prach.

Zrážky boli pomerne intenzívne, za pár hodín spadli desiatky mm. Najviac ich spadlo na krajnom východe, kde sa hodnoty šplhajú k 60 mm.

Úradoval aj silnejší vietor, ktorý napr. vyvrátil strom na cestu medzi Demjatou a Raslavicami. Celkovo však výraznejšie škody po dnešných búrkach na východe hlásené nie sú.

Čo prinesú nasledujúce hodiny?

Do našej oblasti bude v chladnejšom vzduchu od západu zasahovať výbežok vyššieho tlaku. Už počas noci cez našu oblasť postúpi na východ podružný studený front.

Okrem toho vo vyšších hladinách ovzdušia sa bude cez strednú Európu smerom na východ presúvať brázda nízkeho tlaku.

Noc z pondelka na utorok tak bude prevažne oblačná až zamračená. Len miestami bude oblačnosti menej. Miestami sa ešte môžu vyskytnúť prehánky alebo dážď. Ojedinele aj búrky - pričom vylúčené úplne nie sú ani tie intenzívne.

Po tom čo v Moravskom sv. Jáne neklesla minimálna teplota vzduchu zo soboty na nedeľu pod +25 °C, a teda hovoríme o tropickej noci, bude tá dnešná oveľa príjemnejšia. Nočné minimálne teploty klesnú na +19 °C až +14 °C, pričom v údoliach môže byť aj chladnejšie.

Nočné teploty z pondelka na utorok 2. júla
Nočné teploty z pondelka na utorok 2. júla, imeteo.sk

V utorok bude zrána ešte oblačnosti viac, ale popoludní oblaky ustúpia a k slovu sa opäť dostane aj slnko. Všetko pri príjemných teplotách od +21 °C do +26 °C.

 

V ďalších dňoch potom treba počítať s prehánkami, intenzívnejšie búrky sa nateraz očakávajú až počas víkendu. Viac už prezradí naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd