Slovenskom postupujú BÚRKY. Spôsobujú aj menšie škody

Peter Minárik

Cez naše územie práve v týchto chvíľach postupuje studený front, na ktorom sa tvoria búrky. Nateraz najintenzívnejšie búrky sa vyskytli v oblasti Liptova, kde búrky spôsobovali aj menšie škody.

Počas dnešného dňa ovplyvňuje počasie na našom území postupujúci studený front, ktorý v uplynulých dňoch prinášal búrky do Nemecka, Rakúska a do Českej republiky. Dnes tento studený front postupuje cez naše územie a prináša početné búrky.

Prvé búrky sa vyskytli už predpoludním v oblasti severozápadného a nakoniec aj v oblasti západného Slovenska, kde sa pôvodne búrky neočakávali. Všetko to však závisí od instability vzduchovej hmoty. Vzduch sa na západe nakoniec dostatočne prehrial a vznikli lokálne búrky, ktoré však neboli výrazné.

Na severe spôsobujú búrky aj škody

Do 14:00 sa najsilnejšie búrky vyskytli na Liptove. V oblasti dolnej Oravy vznikla výrazná búrková bunka, ktorá následne prešla severne od Liptovskej Mary nad mesto Liptovský Mikuláš.

 

V Liptovskom Mikuláš spôsobila búrka aj menšie škody. Silný vietor prevracal kvetináče a slabo uchytené predmety. V oblasti sa pravdepodobne vyskytol slabší microburst. Vietor tak bol silnejší ako pri iných búrkach na našom území.

V oblasti západného a severozápadného Slovenska sa pomaly začína búrková situácia zlepšovať a najsilnejšie búrky teraz treba očakávať na východe krajiny.

Na východe čakajte aj krúpy

V nasledujúcich hodinách sa najsilnejšie búrky očakávajú na východnom Slovensku. Silná búrka aktuálne postupuje od západu nad mesto Prešov a priniesť môže silný vietor.

 

Treba však počítať s tým, že ďalšie silnejšie búrky môžu vznikať predovšetkým v Košickom kraji a na juhu Prešovského kraja. V týchto oblastiach už hrozia aj krúpy. Pohyb búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd