Slovensko zasiahol výdatný lejak, ktorý spôsobí problémy. Pozrite si, kde tak skoro neprestane pršať

Peter Minárik

Slovensko zasiahla vlna výrazného dažďa. Zlou správou však je, že dážď bude natoľko výrazný, že to môže spôsobiť ďalšie problémy. Pršať by tak skoro nemalo prestať, čo môže skomplikovať situáciu najmä na západe krajiny.

Na naše územie dnes prišla vlna veľmi výrazného dažďa. Prší na viacerých miestach a spadlo už pomerne veľké množstvo zrážok, no v nadchádzajúcich hodinách budú zrážky ešte o čosi výraznejšie.

Aktuálne prší na viacerých miestach západného a severozápadného Slovenska. Zrážky sú však najvýdatnejšie na západe a platí pravidlo, že čím západnejšie, tým viac zrážok, a takto by to malo byť aj v nadchádzajúcich hodinách.

Doteraz najviac zrážok spadlo v Perneku na Záhorí, kde zrážkomerná stanica zaznamenala už 11 mm. Druhou najupršanejšou lokalitou je oblasť Malaciek a Bratislavy, kde sa zrážkové úhrny pohybujú od 5 do 10 mm.

Zrážok bude výrazne viac

V nadchádzajúcich hodinách zrážky nepoľavia a čakajú nás ešte intenzívnejšie zrážky. Počasie totiž ovplyvňuje rozsiahla tlaková níž, ktorá sa presúva z Jadranu, cez Balkán smerom nad naše územie.

Stred tejto tlakovej níže bude zajtra priamo nad Slovenskom a počas víkendu sa bude tlaková níž pomaly presúvať cez Poľsko nad Nemecko a potom smerom ku Alpám.

Okolo tejto tlakovej níže sa bude obtáčať rozsiahle zrážkové pole, ktoré nás zasiahne v niekoľkých vlnách. Prvá výraznejšia vlna zrážok zasiahne už v noci západné Slovensko a výrazne bude pršať počas celého piatka. Ďalšie zrážkové vlny sa očakávajú v noci na sobotu a počas víkendu. V nedeľu zrážky začnú výraznejšie slabnúť. Do tej doby počítajú numerické modely s výraznými zrážkovými úhrnmi, ktoré, ako vidieť na mape, zasiahnu predovšetkým západné Slovensko.

očakávané zrážkové úhrny
očakávané zrážkové úhrny

Zatiaľ čo na východnom Slovensku nebudú zrážky príliš výrazné a naprší prevažne len od 5 do 15 mm zrážok, tak na strednom Slovensku už to bude od 20 do 50 mm zrážok, pričom čím západnejšie pôjdeme, tým bude zrážok viac.

Najviac zrážok sa očakáva na rakúsko-slovenskom pohraničí. Podľa najčerstvejších modelových predpovedí by tu do nedele mohlo spadnúť až okolo 100 mm zrážok, čo sú už výrazné úhrny.

Dážď zodvihne toky

Výdatné zrážky by mali postupne začať spôsobovať problémy aj na vodných tokoch. Na západe Slovenska totiž za nasledujúce 4 dni spadne toľko zrážok, ako spadlo za prvé 3 mesiace tohto roka.

Vodné toky tak budú poriadne nasýtené a medzi prvými by mali stúpať rieky a potoky v oblasti Malých Karpát. Postupne treba počítať aj so vzostupom Dunaja. V Rakúsku a v Alpách sa totiž taktiež očakávajú výdatné zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd