POVODNE zasiahnu našu oblasť, vrátane Slovenska. MAPA toho, kde to bude najhoršie

Peter Minárik

Povodne sú v našej oblasti isté a teraz zostáva len dúfať, že to nebude najhoršie. Od zajtrajšieho poludnia začne na našom území extrémne výdatne pršať a spadnú extrémne úhrny zrážok, ktoré viaceré toky nevydržia.

Dnes to ešte tak nevyzerá, ale už dnes večer sa začne počasie v našom regióne výrazne kaziť a v alpskej oblasti začne pršať. V priebehu nasledujúcej noci sa budú zrážky rozširovať nad Rakúsko, Česko a v priebehu zajtrajšieho dopoludnia začne pršať aj na našom území.

Vo štvrtok ešte dážď príliš výdatný nebude, ale v piatok naberie mimoriadne na sile a pršať bude s výdatnými hodinovými úhrnmi. Slovensko čaká séria výdatných dažďov, ktoré vyvolajú povodne. Rozsiahle pole zrážok sa bude obtáčať okolo tlakovej níže, ktorá dostala meno ANETT, a počasie u nás bude ovplyvňovať minimálne do nedele.

Postupne hrozia povodne

Pršať začne v strednej Európe už dnes večer, ale to zatiaľ pôda a aj naše povodia budú zvládať. V priebehu zajtrajšieho dňa sa však situácia začne dramaticky zhoršovať. Vodohospodári už teraz v Rakúsku a v Česku vypúšťajú vodné priehrady, pričom rieky pod priehradami dosahujú až úroveň 1. povodňového stupňa. Vodohospodári sa snažia uvoľniť miesto vo vodných nádržiach, ktoré by následne mohli zachytiť prívalové zrážky.

 

Prvé povodňové stupne zaznamenáme na riekach v našom regióne už v piatok, no počas soboty sa začne situácia výrazne zhoršovať, pričom ak by sa aktuálne predpovede očakávaného množstva zrážok naplnili, tak nám na niektorých tokoch dokonca hrozia tisícročné povodne. Najohrozenejšie sú povodia Dunaju, Odry, Labe a Váhu.

Kde to bude najhoršie?

Niekoľko po sebe idúcich prepočtov numerických modelov potvrdzujú závažnosť situácie. Viac-menej sa už nemení ani očakávané množstvo zrážok a ani najpostihnutejšie oblasti. Nižšie prikladáme tri najnovšie prepočty numerického modelu ICON.

očakávané úhrny zrážok na základe ranného výpočtu
očakávané úhrny zrážok na základe ranného výpočtu
včerajší večerný prepočet modelu
včerajší večerný prepočet modelu
včerajší popoludňajší prepočet modelu
včerajší popoludňajší prepočet modelu

Ako si môžete všimnúť, tak výpočty numerického modelu sú viac-menej rovnaké. Mení sa len priestorová poloha, čo sa bude meniť až do poslednej hodiny. Stačí totiž, že sa tlaková níž posunie o 50 km východnejšie a celé rozsiahle zrážkové pole sa presunie priamo nad Slovensko. 

Ak si ešte raz pozornejšie všimnete posledné tri behy numerických modelov, tak si môžete všimnúť, že presne to sa deje. Celé ťažisko najvýdatnejší zrážok sa posúva priamo nad Slovensko. Zatiaľ čo včera popoludní bolo ťažisko celých zrážok v oblasti Moravy, Rakúska a čiastočne severozápadného Slovenska, tak dnes to už tak neplatí a ťažisko zrážok sa presúva hlbšia nad Slovensko.

 
 

Od zajtrajšieho popoludnia čaká Slovensko veľmi výdatný a trvalý dážď. Začne to na západe a severozápade a v noci na piatok sa lejak postupne rozšíri nad ďalšie časti Slovenska. Výdatne by malo pršať najmä od piatkového popoludnia do nedele.

Do konca víkendu môžu spadnúť extrémne úhrny zrážok až do 150 mm. Najviac zrážok spadne v oblastiach, ktoré majú na svojich južných a juhozápadných stranách hory, ako je oblasť Myjavska, za ktorou sa nachádzajú Malé Karpaty. Severné návetria hôr totiž zrážky zosilnejú a tu budeme zaznamenávať najvýdatnejšie úhrny.

To vidieť aj na mape, kde najväčšie úhrny by mali spadnúť v Jeseníkoch, v Beskydoch, na severe Álp a na severných stranách Karpát. V týchto oblastiach sa úhrny zrážok môžu dostať až na viac ako 300 mm.

Keďže zrážky, ktoré sa očakávajú, budú rozsiahle, výdatné a plošné, tak náš región čakajú celkom iste výrazné povodne, ktoré žiaľ neobídu ani Slovensko. Mapu okresov, v ktorých sa aktuálne očakáva najhoršia situácia, si pozrite TU >>>

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Pred nástrahami počasia vás ochráni kvalitné poistenie. Získajte teraz vďaka iMeteo.sk a Allianz ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia nehnuteľností. Vyplňte nezáväzný formulár a poisťovňa vás bude kontaktovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd