Slovensko zasiahnu extrémne zrážky. Podľa najnovších predpovedí zasiahnu väčšiu časť krajiny

Dominik Cenkner

Na našom webe pozorne sledujeme aktuálnu situáciu v súvislosti s tým, že Slovensko v nasledujúcich dňoch majú zasiahnuť naozaj extrémne zrážky. Očakávané úhrny sa pohybujú v stovkách mm čo s veľkou pravdepodobnosťou vyvolá povodne. Ako to vyzerá podľa najnovších predpovedí?

Kým na Slovensku dnes ešte prevláda pokojnejšie počasie, v našom regióne sa už o pár hodín začne kaziť a v oblasti Álp začne pršať. V priebehu nasledujúcej noci sa budú zrážky rozširovať nad Rakúsko, Česko a v priebehu zajtrajšieho dopoludnia začne pršať aj na našom území.

Vo štvrtok ešte dážď príliš výdatný nebude, ale v piatok naberie mimoriadne na sile a pršať bude s výdatnými hodinovými úhrnmi. Slovensko čaká séria výdatných dažďov, ktoré vyvolajú povodne. Rozsiahle pole zrážok sa bude obtáčať okolo tlakovej níže, ktorá dostala meno ANETT, a počasie u nás bude ovplyvňovať minimálne do nedele.

Viac sme vám priniesli v samostatnom článku. Stačí kliknúť >>>TU.

 

Predpovede sa menia

Už niekoľko dní bolo zrejmé a isté, že našu oblasť zasiahnu výdatné zrážky. Problémom však je odhadnúť, kde sa vyskytnú najvyššie úhrny.

Ešte v utorok to vyzeralo tak, že najviac zrážok u nás spadne na severozápade územia, najmä na Považí a Kysuciach. Podľa najnovších predpovedných modelov sa však situácia zmenila.

Stačí totiž, že sa tlaková níž posunie len kúsok na iným smerom a všetko môže byť inak. Čo teda hovoria aktuálne dáta?

Podstatne viac zrážok by po novom malo spadnúť v oblasti Tatier a celkovo na strednom a východnom Slovensku. Výdatnejšie pršať by malo aj na juhu Podunajskej nížiny.

Rozdiel v predpovedi zrážok
Rozdiel v predpovedi zrážok, imeteo.sk

Západ a severozápad územia by sa mal dočkať o niečo menej zrážok ako sa pôvodne očakávalo. Upozorňujeme však, že situácia je stále nejasná a istí si budeme až vtedy, keď tlaková níž nad našu oblasť skutočne dorazí.

 

Všetky dôležité informácie nájdete v našom live textovom prenose. Odporúčame vám sledovať aj náš iRadar, ktorý zobrazuje aktuálnu polohu zrážok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd