Slovensko zasiahne ďalšia vlna saharského prachu. V týchto regiónoch autá neumývajte

Dominik Cenkner

V piatok 21. júna vyvrcholila vôbec prvá vlna tohtoročných horúčav. Okrem vysokých teplôt sme sa vďaka južnému prúdeniu dočkali aj saharského prachu. Víkendové búrky vzduch prečistili, ale teraz k nám mieri ďalšia vlna.

Úvod posledného júnového týždňa k nám po intenzívnych víkendových búrkach, ktoré páchali množstvo škôd, priniesol stabilné a teplé počasie. Dnes, v pondelok 24. júna, nás ovplyvňovala tlaková výš od severozápadu.

Prevládala tak prevažne jasná až polooblačná obloha s teplotami od +25 °C do +30 °C. Chladnejšie bolo len na severe.

V ďalších dňoch sa postupne dostaneme pod vplyv vlhkého vzduchu, ktorý k nám bude prúdiť od juhu. Práve v Stredomorí sa nachádza veľké množstvo saharského prachu, ktorý sa tak opäť raz dostane aj k nám.

 

V stredu dorazí ďalšia vlna saharského prachu

Nad našou oblasťou sa bude nachádzať nevýrazné tlakové pole. Zároveň k nám začne po prednej strane tlakovej níže vo vyšších hladinách ovzdušia so stredom nad Talianskom od juhu prúdiť vlhší vzduch.

Počasie sa tak o niečo zhorší keď pribudne viac oblakov a kde tu treba počítať s prehánkami či búrkami. A ako sme už spomínali, aj so saharským prachom.

Ten opäť pokryje celé naše územie. So zrážkami, ktoré sa očakávajú, sa časť z neho dostane na zem. Opäť tak môžeme čakať zašpinené autá, okná či záhradný nábytok, a to najmä na západe a strede Slovenska.

 

Ako vidieť vo videu vyššie, nejaké čiastočky prachu zostanú v ovzduší aj v ďalších dňoch. Ďalšia výraznejšia vlna saharského prachu by k nám mala doraziť v prvý júlový týždeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd