Slovensko ráno zasiahne ARMIN. Príde mimoriadne nepriaznivé počasie. Toto všetko nás čaká

Slovensko ráno zasiahne ARMIN. Príde mimoriadne nepriaznivé počasie. Toto všetko nás čaká
Peter Minárik

Nad severným Talianskom sa v priebehu nočných hodín prehĺbi tlaková níž, ktorá dostala meno ARMIN. Táto tlaková níž už v skorých ranných hodinách zasiahne naše územie a prinesie mimoriadne nepriaznivé, jesenné počasie. Zlé počasie čaká každý jeden kút nášho územia.

Už v týchto chvíľach sa na našom území vyskytuje oblačné a upršané počasie. Na juhu západného Slovenska sa dokonca vyskytla slabšia búrka. Pri Komárne a Štúrove udrelo podľa detekcie bleskov zhruba 30 bleskov.

Zrážky však nie sú príliš výrazné, no to sa už čoskoro zmení. Počas ranných hodín nás čaká príchod rozsiahleho zrážkového poľa, ktoré prinesie tlaková níž s menom ARMIN.

Ráno začne poriadne liať

Počas nočných hodín sa nad Talianskom, Alpami a postupne aj nad Balkánom začne formovať rozsiahle zrážkové pole, ktoré bude prinášať intenzívne lejaky a dokonca aj búrky.

Rozsiahle zrážkové pole prinesie samostatná tlaková níž, ktorá sa prehĺbi nad severným Talianskom a počas piatka sa bude presúvať k severovýchodu priamo nad Slovensko. Stred tejto tlakovej níže sa presunie cez naše územie nad Ukrajinu.

Prvé zrážky sa očakávajú okolo 3:00 ráno na juhozápade Slovenska a počas rannej cesty do školy, či do práce už bude pršať na celom našom území. Zrážky sa tak rýchlo rozšíria nad naše územie, pričom intenzita zrážok bude gradovať a najvýdatnejší dážď, lokálne s intenzitou viac ako 5 mm/hodinu sa očakáva medzi 10:00 až 17:00.

Najvýdatnejšie zaprší na juhu, no hrozia aj búrky

Zrážky budú plošné a upršaný bude celý piatok. Intenzita zrážok začne slabnúť až v piatok podvečer od juhozápadu.

Na našom území sa očakáva, že plošne spadne od 20 do 40 mm zrážok, no aj najnovšie predikcie numerických modelov potvrdzujú, že najvýdatnejšie bude pršať na juhu krajiny, kde by mohlo spadnúť 40 až 60 mm zrážok.

najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú na juhu krajiny
najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú na juhu krajiny

V piatok popoludní dokonca nie je vylúčené ani to, že sa nad južným Slovenskom vyskytnú slabšie búrky. Okrem zrážok a búrok sa naviac očakáva silný, nárazový vietor, ktorý začne naberať na sile v piatok popoludní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd