Slovensko nie je pripravené čeliť hrozbe klimatickej krízy. Toto sú dôvody prečo

Slovensko nie je pripravené čeliť hrozbe klimatickej krízy. Toto sú dôvody prečo
Veronika Sádovská

Slovensko síce má potenciál čeliť klimatickej kríze, avšak v súčasnej situácii na to vôbec nie sme pripravení. Musíme začať múdro využívať svoje materiálne, spoločenské aj kultúrne zdroje.

Experti z rôznych humanitných odborov sa stretli v novej iniciatíve. K tejto výzve odborníkov sa pridalo ďalších vyše 100 osobností z ďalších vedných odborov a praxe.

Slovensko nie je podľa nich pripravené čeliť klimatickej kríze a to hlavne pre nedostatočné zdroje a krízovému riadeniu. Iniciatíva pripravila dokument, v ktorom priblížila rôzne spoločenské dôsledky zmeny klímy na ľudí.

 

Máme vážne nedostatky

V dokumente priblížili, že klimatická kríza je prírodným či technickým problémom a tiež je spätá so spoločenskými, ekonomickými a psychologickými aspektmi.

„Jedným z najväčších rizík spojených s klimatickou krízou je potenciál na nárast sociálneho napätia. Nedostatok kľúčových zdrojov, ako sú energia a voda, môže viesť k energetickej a klimatickej chudobe, čo ešte viac prehĺbi sociálno-ekonomické rozdiely v spoločnosti," povedal riaditeľ Filozofického ústavu Slovenskej akadémie vied Richard Sťahel.

Ďalej môže klimatická kríza ešte zhoršiť stav zdravotnej starostlivosti a takisto vyvolať aj klimatickú migráciu. To veľmi pravdepodobne môže prehĺbiť konflikty a spoločenskú polarizáciu.

Stále máme šancu

Na druhej strane odborníci priznali, že Slovensko má potenciál čeliť tejto kríze, ak bude múdro využívať svoje prírodné, spoločenské a kultúrne zdroje. Dôležité však bude mať dobré krízové vedenie a plánovanie, do ktorého sa zapoja všetky oblasti spoločnosti od samotných občanov cez firmy až po samosprávy.

„Toto leto a nekončiace horúčavy by pre nás mali byť výstražným prstom. Potrebujeme racionálnu a vedou podloženú diskusiu o klimatickej kríze, ktorá pomôže identifikovať potrebné zmeny na zmiernenie jej dosahov a zároveň zlepšenie kvality života ľudí na Slovensku," skonštatovala iniciátorka výzvy, sociologička Zuzana Fialová.

 

Dôležitá bude aj kvalitná a masívna kampaň na zvýšenie povedomia o realite klimatickej krízy.

Iniciatíva vznikla pod záštitou Klimatickej koalície. Vyzýva všetkých, najmä ľudí s humanitným vzdelaním, aby prispeli svojimi znalosťami a odhodlaním k riešeniu klimatickej krízy a konali v prospech spoločnosti na Slovensku aj globálnej úrovni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd