Slovensko dnes zažilo niečo nezvyčajné a je jasné, že toto sa už nebude opakovať

Slovensko dnes zažilo niečo nezvyčajné a je jasné, že toto sa už nebude opakovať
Peter Minárik

Slovensko počas dnešného dňa zažilo veľmi nezvyčajné počasie, pričom predpovede dávajú jednoznačne vedieť, že niečo také sa už nebude opakovať. Nadchádzajúce dni by však mali byť napriek tomu pokojné.

I keď to tak dnes ráno nevyzeralo, tak nakoniec sme sa na celom našom území dočkali slnečného počasia. Najdlhšie sa ranné hmly a nízka oblačnosť udržiavali na juhozápade Slovenska.

Počasie na Slovensku totiž ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad Čiernym morom a zasahuje až smerom nad naše územie. Táto rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu je vysunutá až nad severnú Afriku, pričom táto pozícia tlakovej výše zabezpečuje do našej oblasti prísun teplého, no zároveň aj vlhkého vzduchu od juhozápadu.

Tento vlhký vzduch sa prejavuje na nízkej oblačnosti a hmlách, ktoré sa vyskytujú prakticky nad celou Európou.

 
 

Na miestach, kde sa zmenšila oblačnosť sa však počas dnešného dňa šplhala teplota poriadne vysoko a to práve v dôsledku zatekania veľmi teplého vzduchu.

Teploty sa dostali nad +20 °C

V Rakúsku, v Maďarsku, v Slovinsku a aj na Slovensku sme dnes dokonca zaznamenali nezvyčajne vysoké teploty, ktoré sú na koniec októbra netypické.

Teploty sa v našom regióne dostali až cez hranicu +20 °C, pričom nad +20 °C sme zaznamenali teplotu aj na niektorých miestach Slovenska, ako napríklad Podunajská nížina, či Prievidza.

Najteplejšie dnes bolo v Hurbanove, kde sa teplota dostala až na +22,1 °C.

 

Takéto vysoké teploty sú na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajné. Ak ich porovnáme s dlhodobým normálom, tak dnešné teploty boli až o 8 °C vyššie.

Nasledujúce dni už takéto vysoké teploty nezaznamenáme. Stále síce bude prevládať stabilné počasie, ale už sa teploty budú udržiavať pod hranicou +20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd