Slovensko dnes v týchto okresoch čakajú BÚRKY

Slovensko dnes v týchto okresoch čakajú BÚRKY
Peter Minárik

Slovensko sa dnes dočká búrok, ktoré zasiahnu niekoľko okresov, predovšetkým v centrálnej časti krajiny. Dnešný deň by mal priniesť viac búrok ako včera, a zároveň môžu byť dnešné búrky aj nebezpečnejšie. Na čo všetko sa počas dnešného dňa pripraviť?

Nad strednou Európou sa už niekoľko dní nachádza studený front, ktorý sa však vo vysokom tlaku rozpadá. Tlaková výš, ktorá nad naše územie zasahuje od východu, zabraňuje postupu studeného frontu cez naše územie. Dnes sa front predsa len dostane nad Slovensko, no priamo nad nami sa definitívne rozpadne.

To neprinesie významnejšiu zmenu, no vyvolá to dnešnú konvekciu, ktorá môže do niekoľkých oblastí Slovenska priniesť aj búrky.

Deň začne priaznivo

Dnešný deň odštartuje na Slovensku pokojným a veľmi teplým počasím. Teploty sa na našom území dostanú opäť nad hranicu +30 °C, no len ľahko. Žiadne výrazné horúčavy dnes nečakajte.

 

Príliš slnečno dnes nebude. Nad naším územím sa už prejaví vplyv studeného frontu, ktorý prinesie zväčšenú oblačnosť. V priebehu popoludnia by malo dochádzať aj k zhoršeniu počasia.

Numerické modely totiž predpovedajú, že predovšetkým v horských oblastiach začne vznikať kopovitá oblačnosť a následné búrky.

V ktorých okresoch čakať búrky?

Včera sa na našom území vyskytlo niekoľko pomerne prekvapivých búrok, ktoré začali vznikať nad Banskobystrickým krajom, a postupne sa presúvali smerom k juhozápadu.

Dnes by mala byť situácia veľmi podobná. Prvé búrky by mali vznikať nad stredným Slovenskom a a postupovať by mali taktiež k juhozápadu.

búrky sa dnes očakávajú v týchto oblastich
búrky sa dnes očakávajú v týchto oblastiach
 

Búrky budú oveľa početnejšie a intenzívnejšie než, aké sa vyskytovali včera, a dnešné búrky by dokonca mohli byť aj najintenzívnejšie z tohto pracovného týždňa.

Hlavným nebezpečným sprievodným javom bude prívalový dážď. Búrky budú stacionárne, čo môže vyvolať aj potencionálne bleskové povodne. V ktorých okresoch Slovenska dnes čakať búrky, si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd