Slovensko dnes bude v zovretí horúčav, ale aj v blízkosti BÚROK

Slovensko dnes bude v zovretí horúčav, ale aj v blízkosti BÚROK
Peter Minárik

Slovensko dnes čaká vlna horúčav, ale stále existuje aj určité riziko búrok. Tropické horúčavy sa očakávajú takmer na celom našom území, pričom najpríjemnejšie to bude na severe a na Záhorí, keďže tu bude najchladnejšie. Popoludní a podvečer nie sú vylúčené ani búrky.

Počas včerajšieho dňa a uplynulej noci sa cez Európu hnal výrazný studený front s búrkami. Ten priniesol viac ako 100 000 bleskových úderov, pričom predovšetkým z Francúzska a z Nemecka hlásia ojedinele aj škody.

Studený front postupuje ďalej a aktuálne sa nachádza nad Rakúskom a nad Českou republikou, kde sa dnes začne vytvárať ďalšia vlna búrok. Studený front sa dnes podvečer priblíži aj k Slovensku.

Na Slovensku dnes čakajte horúčavy

Za studeným frontom začína od severozápadu do západnej a do časti strednej Európy prúdiť chladnejší vzduch. Naopak, pred týmto studeným frontom, kde sa nachádza aj naše územie prúdi mimoriadne teplý vzduch až z Afriky.

Zatiaľ čo dnes sa na Slovensku očakáva pekelne horúce počasie, tak za našimi hranicami bude oveľa chladnejšie. Jednoznačne to vidieť na nižšie priloženej mape, dnešných očakávaných maximálnych teplôt.

dnešné očakávané maximálne teploty
dnešné očakávané maximálne teploty
 

Na našom území sa budú dnešné teploty pohybovať v intervale +29 až +34 °C, pričom na juhu Slovenska budú teploty atakovať aj hranicu +35 °C. Západne od našich susedov však bude výrazne chladnejšie. Teploty v Prahe, či v Salzburgu nevystúpia nad hranicu +20 °C.

Studený front tak bude nositeľom ochladenia, ale aj búrok, ktoré sa budú vyskytovať v tesnej blízkosti Slovenska.

Čakajú sa búrky aj u nás?

Pri milovníkov búrok a ochladenia nemáme dobré správy. Počasie na našom území je pod vplyvom tlakovej výše a tá je natoľko rozsiahla, že k nám tento studený front jednoducho nepustí.

 
 

Studený front sa tak pred našimi západnými hranicami bude rozpadať a búrková činnosť tak bude pred Slovenskom slabnúť.

Nie je vylúčené, že podvečer sa nejaká búrka na Záhorí môže vyskytnúť, ale na výraznú vlnu búrok a ochladenia to nevyzerá. Front sa totiž pred našimi bránami rozpadne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd