PRVÉ INFO: Slovensko čakajú PRVÉ mrazy

Peter Minárik

Na našom území sa čoskoro začne ochladzovať a Slovensko čakajú prvé mrazy, ktoré zasiahnu najmä doliny. Nízke teploty však pocítime na celom našom území a v niektorých oblastiach bude opäť potrebné aj prekúriť.

Počasie na Slovensku začne v priebehu zajtrajšieho dňa ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie počas dňa výrazné zhoršenie počasia. Vyskytovať sa môže dokonca aj intenzívnejší dážď a ojedinele sa na našom území môžu vyskytnúť aj búrky.

Čo je však dôležitejšie je fakt, že za týmto studeným frontom začne do našej oblasti od severozápadu prenikať veľmi studený vzduch. Ten pocítime prakticky v celej Európe a na Slovensku dá definitívnu bodku za letným počasím.

Ochladzovanie príde v dvoch vlnách

Dnes sme s najväčšou pravdepodobnosťou naposledy zažili teploty, ktoré sa vyšplhali nad letnú hranicu +25 °C. Vyhliadky totiž nenaznačujú, že by sme ešte v priebehu nasledujúcich dní mohli takéto teploty na našom území zaznamenať.

 

Zmenu počasia odštartuje štvrtkový vplyv studeného frontu, ktorý sa bude v nadchádzajúcich dňoch nad našou oblasťou vlniť. Ochladenie príde prakticky v dvoch vlnách. Najskôr samotný studený front zastaví príliv teplého vzduchu od juhu, ktorý sa k nám dostával v uplynulých dňoch.

Teploty tak od zajtra budú na našom území stúpať na maximálne hodnoty od +15 do +22 °C, čo je ochladenie o zhruba tri až štyri stupne. Výraznejšie ochladenie nás však čaká v nedeľu.

To k nám od severozápadu zatečie veľmi studený vzduch, ktorý dokonca do oblastí nad 1500 metrov prinesie celodenný mráz. Veľmi chladnú vzduchovú hmotu však pocítime na celom Slovensku.

Čakajú nás prvé mrazy

Teploty sa výraznejšie prepadnú už v nedeľu. Maximálne denné teploty sa na našom území dostanú na +10 až +18 °C, no na severe by sa v niektorých oblastiach nemuseli teploty dostať ani nad +10 °C.

očakávané maximálne teploty počas nedele
očakávané maximálne teploty počas nedele

Výrazne chladnejšie však bude vo večerných hodinách. Už v nedeľu ráno minimálne teploty poklesnú na +8 až +3 °C, no teploty ešte viac spadnú na začiatku budúceho týždňa.

 

V pondelok a v utorok sa nad naše územie nasunie oblasť vyššieho tlaku vzduchu a pri vyjasnení budú nočné a ranné teploty klesať poriadne nízko. V pondelok ráno počítajte s teplotami len od +7 do 0 °C, no v dolinách a v kotlinách budú teploty klesať až na -2 °C.

ranné minimá v pondelok ráno
ranné minimá v pondelok ráno

Slovensko tak od nedele čaká výraznejšie ochladenie a prepad teplôt, ktoré prinesú prvé mrazy. V nasledujúcich dňoch sa síce mierne oteplí, no teploty už budú jesennejšieho charakteru. Čo nás čaká v ďalších dňoch si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd