+40 °C na Slovensku a extrémne búrky? Jednoznačne sa k nám ženie extrémne počasie

+40 °C na Slovensku a extrémne búrky? Jednoznačne sa k nám ženie extrémne počasie
Peter Minárik

Už je takmer isté, že Slovensko čaká ďalšia vlna extrémneho počasia, no nejasná je jeho konečná intenzita. V priebehu budúceho týždňa nám hrozia mimoriadne vysoké teploty, ktoré budú striedať aj silné búrky. Vývoj sa kryštalizuje, no extrémne vysokým teplotám sa už zrejme nevyhneme.

Teploty na Slovensku z dlhodobého hľadiska dosahujú svoj vrchol v júli. Súvisí to aj s tým, že slnečný svit je v júli najdlhší, čím sa aj vzduch dokáže dlho prehrievať. Ak by sa aktuálne predpovede numerických modelov naplnili, tak by to tento rok nemuselo platiť.

Črtá sa totiž potencionálna situácia, že v priebehu budúceho týždňa hrozia na našom území extrémne vysoké teploty, ktoré majú potenciál prekonať v strednej Európe až hranicu +40 °C.

Extrémne počasie prinesie horúčavy

Už od dnes až niekoľko nasledujúcich dní čaká naše územie prevažne stabilné a pokojné počasie. Výnimkou bude štvrtok a čiastočne aj piatok, kedy cez naše územie bude postupovať ďalšia frontálna vlna, ktorá so sebou prinesie búrky.
Allianz

 

Od víkendu to však začne ísť prudko a výrazne nahor. A čo sa teda udeje?

Od soboty začne počasie na našom území ovplyvňovať tlaková výš, ktorej stred sa bude nachádzať v sobotu priamo nad našim územím. Očakáva sa teda už v sobotu slnečné počasie, no maximálne teploty by mali len zľahka prekonávať hranicu +30 °C.

Výrazne vyššie pôjdu teploty v nedeľu, kedy sa naše územie dostane na zadnú stranu tlakovej výše a po jej okraji začne do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch od juhu, ktorého príliv bude pretrvávať niekoľko nasledujúcich dní.

Nedeľňajšie teploty budú na našom území stúpať na +30 až +35 °C. Víkend teda prinesie vlnu extrémnych horúčav, pričom teploty môžu v nedeľu v najteplejších regiónoch Slovenska prelomiť aj hranicu +35 °C. Tu to však s najväčšou pravdepodobnosťou neskončí a teploty pôjdu ešte vyššie.

O extrémnych +40 °C rozhodnú búrky

Na začiatku budúceho týždňa by mali teploty na našom území stúpať ešte vyššie nad +35 °C, no o tom, kam sa až teploty dostanú, rozhodne charakter vzduchovej hmoty, ktorý k nám bude prúdiť.

 

Aktuálne totiž existujú dva scenáre, na ktorom sa numerické modely nezhodujú. Globálny model GFS očakáva, že vzduch, ktorý k nám bude prúdiť, sa bude dostávať od juhu a pôjde skôr o kontinentálny vzduch z Balkánu, ktorý bude suchší. Takýto vzduch sa výraznejšie prehrieva, no nepraje tvorbe kopovitej oblačnosti a následnej konvekcii.

Ak by sa predpovede modelu GFS naplnili, tak nás čaká slnečné a teplé, suché počasie s teplotami, ktoré by mohli atakovať až hranicu +40 °C.

Nateraz to však vyzerá na iný scenár, ktorý predikujú európske numerické modely, a síce, že vzduch bude vlhší. Bude síce extrémne teplo, no nie až na úrovni +40 °C, a navyše hrozia silné búrky.

Počasie bude extrémne

Je jednoznačné, že budúci týždeň prinesie extrémne počasie. Teploty by mali celkom určite prekonávať hranicu +37 °C a v najteplejších regiónoch Slovenska by sa mohli teploty ľahko prehupnúť až cez +38 °C. Nateraz však +40 °C neočakávame.

Od utorka navyše treba počítať aj s možnosťou silnejších búrok, ktoré sa budú stupňovať a vyvrcholiť by mali sériou búrlivých dní na konci budúceho týždňa. Až po týchto intenzívnych búrkach by sa malo ochladiť. Predpoveď na celý august si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 8 °C
Oleg
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Zamračené
21 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
20 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
15 °C / 2 °C
Jolana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd