Slovenské rieky už vysychajú a sucho je najhoršie za celý rok. Kedy konečne zaprší?

Slovenské rieky už vysychajú a sucho je najhoršie za celý rok. Kedy konečne zaprší?
Veronika Salayová

Na Slovensku už veľmi dlho výdatne a plošne nepršalo, a sucho sa na našom území zvýraznilo až natoľko, že je najhoršie za celý rok. 

Na Slovensku už niekoľko týždňov prevláda horúce počasie, ktoré sa neskončilo ani príchodom meteorologickej jesene. Pretrvávajúca nepriaznivá situácia ohľadom horúčav má však za následok veľké až extrémne sucho na našom území. 

Vysoké teploty a absencia zrážok spôsobili pozvoľný a konštantný pokles vodných hladín na väčšine vodných tokov, a pôda je taktiež vo viacerých kútoch Slovenska veľmi suchá až vyprahnutá. Hlavu v smútku majú najmä poľnohospodári a záhradkári.

 

Extrémne sucho je na štvrtine Slovenska

Zrážkový deficit na Slovensku je aktuálne veľmi výrazný. „Plošný zrážkový deficit sa na sklonku leta začal postupne prejavovať aj na vegetácii, odkedy evidujeme predčasný opad a žltnutie listov niektorých drevín či usychanie trvale trávnatých plôch. K začiatku septembra je najvyšší deficit zrážok v Kuchyni, a to -149 mm, v Bardejove -129 mm a v Boľkovciach -124 mm,“ eviduje SHMÚ.

odchýlka od obvyklej zásoby vody v pôde v danom období
odchýlka od obvyklej zásoby vody v pôde v danom období, zdroj: Intersucho

Miera intenzity pôdneho sucha v celom profile (porovnanie aktuálneho stavu s obvyklými podmienkami v rovnakom období v priebehu rokov 1961 – 2015) je na úrovni extrémneho sucha na väčšine východného Slovenska a ojedinele aj na strednom a juhozápadnom Slovensku.

Extrémne sucho zasahuje celkovo až 23 % územia. V povrchovej vrstve a v hlbšej vrstve je situácia podobná. Extrémne sucho je najmä na východe Slovenska, a to vo Volovských a Slanských vrchoch, na Čergove, na Šariši a Hornom Zemplíne.

Zásoba vody v pôde a relatívne nasýtenie je v povrchovej vrstve (0 až 40 cm) pod hranicou 10 % najmä na Záhorí, v Malých Karpatoch, na Považí, v Strážovských vrchoch, v Cerovej vrchovine, vo Volovských vrchoch, v Slanských vrchoch a na Šariši. Celkovo to predstavuje až 1/4 územia.

 

Kde suchom netrpia a kedy prídu zrážky?

Nadbytok vlahy je len lokálne na Tekove, a to na hodnote +20 až +40 mm, kde v poslednom augustovom týždni spadlo najviac zrážok pri intenzívnych búrkach. 

Očakávanú zmenu konečne prinesie nasledujúci kalendárny týždeň, v ktorom sa mierne nielen ochladí a prídu aj plošnejšie zrážky, ktoré aspoň čiastočne zaženú aktuálne extrémne sucho na Slovensku. 

Už v priebehu nedele a pondelka sa začne poveternostná situácia meniť a dorazia prvé výdatnejšie zrážky aj búrky. Zrážky sa na Slovensku objavia niekoľko dní po sebe, čo je dobrá správa hlavne pre našu prírodu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd