„Slovenské“ bociany sú už na ceste k nám. Prvé z nich dorazia v najbližších dňoch

„Slovenské“ bociany sú už na ceste k nám. Prvé z nich dorazia v najbližších dňoch
Dominik Cenkner

Jedným zo symbolov jari je na Slovensku určite aj návrat sťahovavých vtákov z teplých krajín - napr. lastovičiek či bocianov. Práve „slovenské“ bociany sú podľa dostupných informácií už na ceste domov. Kedy dorazia?

Na Slovensku sme už tento rok prvých bocianov pozorovali. Informovali sme vás o tom v tomto článku.

Ako sa však ukázalo, nešlo o jedince, ktoré u nás ostali hniezdiť. Informuje o tom stránka bociany.sk na sociálnej sieti.

Prvých bocianov na našom území nám hlásili 25.2. pri Bánovciach nad Ondavou. Sám som pozoroval prelet bociana 27.2. pri Bzenici. Ani v jednom z týchto prípadov sa nepotvrdilo, že ide o jedince, ktoré doleteli na hniezda a budú tu hniezdiť,“ píše sa v príspevku.

 

Podľa všetkého tak išlo o jedince, ktoré naším územím len prelietavali do severnejšie položených hniezdisk a na Slovensku len „prenocovali“. Už v týchto dňoch k nám však priletia tie jedince, ktoré už u nás zostanú. Len v pondelok 4. marca boli zaznamenané tri prílety.

„Slovenské bociany“ sú už na ceste

Dokazujú to zábery poľských odborníkov, ktorí sa vydali za bocianmi do Afriky. Práve v Egypte videli nastúpených jedincov pred odletom. 

Medzi nimi sa nachádzal aj jeden zo slovenským krúžkom. Dá sa teda predpokladať, že vo vzduchu a na ceste domov budú aj ďalšie.

Náročná cesta

Bociany prekonávajú pri sťahovaní obrovské vzdialenosti. Z Európy do Afriky a späť to je cca 10 000 km. Niektoré druhy bocianov, napríklad bocian biely, migrujú až do južnej Afriky.

Počas letu sa spájajú do veľkých skupín, tzv. kŕdľoch. Tieto kŕdle im pomáhajú orientovať sa a šetriť energiu. V lete dokonca využívajú termické stúpavé prúdy, ktoré im umožňujú plachtiť bez námahy.

Bociany aj vďaka tomu dokážu letieť rýchlosťou až 50 km/h. Počas migrácie prekonávajú denne priemerne 300-400 km. Pri migrácii sa orientujú podľa rôznych faktorov, ako je poloha slnka, hviezd, magnetické pole Zeme, ale využívajú aj pachy.

 

Zaujímavý je aj fakt, že pri presune do Afriky a z Afriky využívajú niektoré jedince rok čo rok tú istú trasu. Okrem toho dokážu preletieť aj cez Saharu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Piatok
Prehánky
18 °C / 5 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd