Slováci v noci na oblohe pozorovali nezvyčajný úkaz. Vieme, o čo išlo

Ema Bazhaykin

Letná obloha bola včera nádherne jasná. Mnohým Slovákom sa tak na nej okrem trblietavých hviezd podarilo pozorovať aj niečo, čo by tam patriť nemalo. Z kadiaľ sa na oblohe vzal tento nezvyčajný útvar?

Nejeden z nás si v pondelok 9.7. po horúcom dni užíval nočné osvieženie na terase či balkóne a k tomu pohľad na jasnú oblohu a hviezdy. Tých, ktorí zotrvali vonku do neskorých večerných hodín, však čakalo prekvapenie.

Krátko po 23:00 h sa na oblohe objavil zvláštny útvar elipsovitého tvaru, ktorý sa podľa očitých svedkov rýchlo pohyboval a vydával hlasné zvuky. 

Mnoho správ či fotiek nám prišlo aj od našich čitateľov. Samozrejme, objavili sa už aj teórie o tom, že na oblohe sa objavilo UFO. Vysvetlenie je však oveľa jednoduchšie a vy môžete aj dnes v noci zaspať bez obáv, že vás unesú mimozemšťania do vzdialených galaxií.

 

Z kadiaľ pochádzal tento zvláštny úkaz?

Išlo o raketu, ktorá po štyroch rokoch odkladov odštartovala v utorok svoj prvý let z Francúzskej Guyany. 

Z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane prvýkrát odštartovala európska raketa novej generácie Ariane 6, ktorá nesie aj štvrtú slovenskú družicu GRBBeta. Štart sa uskutočnil o 16.00 h miestneho času (21.00 h SELČ).

Nový nosič má po takmer desaťročí vývoja nahradiť predchádzajúci model Ariane 5. Ten sa do vesmíru prvýkrát vydal v roku 1996 naposledy vlani v júli.

 

Ariane 6 má na nízku obežnú dráhu Zeme vyniesť deväť miniatúrnych satelitov CubeSat a viacero experimentálnych prvkov, ktoré na orbite nezostanú.

Sú medzi nimi napríklad dva návratové moduly, ktoré si vyskúšajú cestu z vesmíru späť na Zem.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd