Slováci, sledujte oblohu. Rozžiaruje ju jasná kométa

Dominik Cenkner

Kométa C/20223 A3 je v týchto dňoch viditeľná čoraz viac, a to dokonca aj voľným okom. Oplatí sa vám teda sledovať oblohu. Čím je táto kométa zaujímavá?

Amatérskych i profesionálnych astrofotografov na večernej či nočnej oblohe fascinuje nový objekt. Je ním kométa C/2023 A3, ktorej sa hovorí aj ako Tsuchinshan-ATLAS.

V týchto dňoch ju vidieť aj voľným okom. Najlepší čas na pozorovanie je práve po 19. hodine.

Kométa rozžiaruje večernú oblohu

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) je jedna z najjasnejších komét, akú za dlhé roky môžeme vidieť aj voľným okom. Najlepšie je ju pozorovať cca 45 min až hodinu po západe slnka, vidieť by ste ju mali na západe cca na rovnakom mieste, kde zapadalo slnko.

 

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), objavená začiatkom roku 2023, je fascinujúcim prírastkom na nebeskej oblohe. Tento objekt, ktorý pochádza z Oortovho oblaku, bol nezávisle objavený Purple Mountain Observatory v Číne a ATLAS v Južnej Afrike. Kométa prešla perihéliom, čo je jej najbližší bod k Slnku, 27. septembra 2024 vo vzdialenosti 0,39 AU (58 miliónov km). Tento úkaz umožnil, aby bola kométa viditeľná voľným okom.

Svoju maximálnu jasnosť dosiahla krátko po prechode perihéliom 9. októbra s magnitúdou -4,9, čo ju radí medzi najjasnejšie objekty na nočnej oblohe. Jej jadro, alebo hlava kométy, má priemer približne 209 000 kilometrov a je doplnené chvostom, ktorý sa tiahne na viac ako 29 miliónov km.

Kométa bola pôvodne viditeľná hlavne pre obyvateľov trópov a južnej pologule, ale v posledných dňoch sa stala zreteľnou aj pre pozorovateľov na severnej pologuli. V súčasnosti sa kométa nachádza v blízkosti Slnka a preto je jej pozorovanie komplikované kvôli svetelnému znečisteniu od Slnka.

 
 

Napriek tomu majú znalí amatérski astronómovia šancu kométu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) pozorovať v nasledujúcich dňoch buď veľmi nízko na oblohe počas jasného svetla ranného súmraku, približne 25 minút pred východom slnka, alebo počas večerného súmraku, približne 25 minút po západe slnka.

Kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) je pôsobivým príkladom nebeského divadla, ktoré nám vesmír môže ponúknuť. Je to pripomienka nášho miesta vo vesmíre a neustálej zmeny, ktorá je charakteristická pre náš solárny systém. Pozorovanie takýchto úkazov nám umožňuje lepšie pochopiť dynamiku a evolúciu našej slnečnej sústavy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 1 °C
Boris
Zajtra
Jasno
15 °C / 0 °C
Terézia
Streda
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Štvrtok
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd