Slováci pripravte sa! Od dnes štartujú horúčavy. Teploty prekročia +30 °C

Slováci pripravte sa! Od dnes štartujú horúčavy. Teploty prekročia +30 °C
Dominik Cenkner

Na prvú tohtoročnú poriadnejšiu vlnu horúčav sme si tento rok museli počkať o niečo viac, ako po minulé roky. Ale je to tu, od dnešného dňa štartujú horúčavy. Na čo sa musia Slováci pripraviť?

Prvá polovica tohtoročného júna sa niesla najmä v znamení upršaného a búrlivého počasia. Búrky vyvolávali bleskové povodne, ktoré zas spôsobovali množstvo škôd, a to od západu po východ Slovenska.

V uplynulých dňoch sa však počasie začalo zlepšovať a stabilizovať. Od dnešného dňa už môžeme oficiálne hovoriť o nástupe horúčav.

Počasie u nás bude dnes ovplyvňovať oblasť vyššieho tlaku vzduchu nad centrálnym Stredomorím, alpskou a karpatskou oblasťou a Balkánom. Práve po jej zadnej strane zosilnie od juhozápadu do strednej Európy prúdenie veľmi teplého vzduchu.

 

Oficiálne štartujú horúčavy

Dnes bude prevládať jasná až polojasná obloha. Len prechodne bude oblačnosti viac.

Kvôli tomu sa nedajú vylúčiť ojedinelé prehánky alebo búrky. Diať sa tak bude najmä v horských oblastiach.

Zrána sa ojedinele môže tvoriť hmla. Na cestách preto jazdite opatrne.

S utorkom štartuje teplé a lokálne aj dusné počasie. Najvyššie denné maximálne teploty vystúpia na +27 °C až +32 °C. Chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami, a to okolo +25 °C.

Fúkať bude len slabý až mierny južný vietor.

Teploty pôjdu ešte vyššie

S podobným charakterom počasia treba počítať aj v nasledujúcich dňoch. Potrápia nás nielen vysoké teploty, ale aj dusno.

 

Navyše sa nachádzame v období letného slnovratu, kedy sú dni najdlhšie. To len nahráva slnečným lúčom, aby Slovensko zohrievali naplno. Viac o počasí na ďalšie dni nájdete v sekcii predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd