Slováci, pripravte sa na prudké ochladenie. Bude potrebné kúriť

Slováci, pripravte sa na prudké ochladenie. Bude potrebné kúriť
Peter Minárik

Slovensko má pred sebou veľmi teplý deň, po ktorom bude nasledovať prudké ochladenie. To bude také intenzívne, že opäť zníži teploty a to až na také hodnoty, že bude potrebné opäť začať kúriť. Vykurovacia sezóna už naplno začne na celom našom území.

Na našom území aktuálne panuje veľmi pokojné počasie. Teploty, ktoré zažívame sú aj nadpriemerne vysoké a tak to bude aj vo štvrtok. Teploty sa na našom území dostanú nad hranicu +20 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu nadpriemerné teploty a dokonca v susednom Maďarsku očakávajú aj letný deň, teda deň, pri ktorom môžu teploty vystúpiť až nad +25 °C.

Do našej oblasti a totiž v nadchádzajúcich dňoch zintenzívni príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu, no vo štvrtok popoludní začne cez naše územie postupovať studený front a ten prinesie prudkú zmenu. Do Európy totiž začne od severozápadu zatekať veľmi studený vzduch.

Studený vzduch začne nad naše územie zatekať za studeným frontom a postupne sa studený vzduch dostane nad celý kontinent. Čaká sa teda veľmi chladné počasie.

Bude potrebné kúriť

Príliv tohto studeného vzduchu sa najskôr prejaví na Britských ostrovoch, kde sa už v piatok očakáva mrazivé ráno. Počas dňa sa studený vzduch začne rozširovať a pocítime ho už aj na našom území.

 

Zatiaľ čo vo štvrtok sa ešte maximálne teploty na našom území dostanú na +17 až +23 °C, tak v piatok teploty poklesnú na +11 až +17 °C a ochladzovať sa bude aj v nasledujúcich dňoch.

Trend ochladzovania bude pokračovať a teploty sa budú znižovať. Na začiatku budúceho týždňa by sa maximálne denné teploty mali udržiavať pod hranicou +13 °C, čo je už hranica pre začiatok vykurovania vo viacerých slovenských mestách.

vývoj počasia na nasledujúce dni
vývoj počasia na nasledujúce dni

Vykurovacia sezóna oficiálne začína, keď priemerná denná teplota dva dni po sebe nevystúpi nad +13 °C, čo už bude splnené.

Najskôr dážď, potom vyjasnenie

Nadchádzajúce dni budú na našom území upršané a oblačné. Postará sa o to prechod jednotlivých frontálnych vĺn, ktoré prinesú na naše územie početné zrážky.

 

Cez víkend sa však začne počasie zlepšovať, keďže naše územie začne ovplyvňovať tlaková výš, ktorá postupne prinesie vyjasnenie a slnečné dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Zajtra
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Sobota
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd