Slováci, pozor: Večer LEJAK prudko naberie na sile. Budú sa vylievať prvé rieky

Peter Minárik

Podľa aktualizovaných prognóz by vo večerných hodinách mal lejak výrazne naberať na intenzite, a to predovšetkým na západnom Slovensku, kde sa očakáva vylievanie prvých potokov a riek.

Po pokojnejšej noci sa počasie na našom území začína opäť výraznejšie zhoršovať. Ďalšie rozsiahle zrážkové pole prináša lejak predovšetkým do oblasti západného a severozápadného Slovenska.

Najviac prší na Záhorí, kde sa prejavuje náveterný efekt Malých Karpát. Rekordne upršaným miestom stále zostáva Pernek, kde za 48 hodín spadlo už viac ako 175 mm zrážok, a toto číslo nie je rozhodne konečné.

Intenzita zrážok by v priebehu dnešného popoludnia mohla mierne zoslabnúť z intenzity 5 mm za hodinu na 2 mm za hodinu, ale večer začnú zrážky výraznejšie silnieť a pršať môže lokálne s intenzitou až cez 10 mm za hodinu.

Najkritickejšia situácia bude na Záhorí

V priebehu nadchádzajúcich hodín poriadne naprší na celom našom území. Do utorkového rána spadne na našom území ďalších 40 až 80 mm zrážok, no na západnom Slovensku aj viac.

očakávané celkové úhrny zrážok
očakávané celkové úhrny zrážok
 

V porovnaní so susednými krajinami sme na tom však oveľa lepšie. V Alpách a v Jeseníkoch na severovýchode Moravy môže totiž ešte spadnúť ďalších 400 mm a celkový úhrn zrážok, teda už so spadnutými zrážkami môže prekročiť 500 mm.

Na našom území to bude na spomínanom Záhorí, kde by podľa predikcií malo spadnúť ďalších viac ako 100 mm zrážok. V Perneku by sme sa teda celkovo mohli dostať až k 300 mm, čo sú extrémne hodnoty. V oblasti sa totiž prejavuje silný náveterný efekt, ktorý možno na jemnom numerickom modeli badať nielen v oblasti Malých Karpát, ale aj nad Alpami a Jeseníkmi.

aktuálna predpoveď modelu ICON-D2
aktuálna predpoveď modelu ICON-D2

Večer sa začnú vylievať prvé toky

Výdatné zrážky na našom území spôsobia, že vo večerných hodinách bude dochádzať k vylievaniu prvých riek. Udiať by sa tak malo na Záhorí, kde sa môžu vyliať prvé menšie potoky a rieky.

 

Zároveň sa nad naše územie rúti povodňová vlna z Moravy a hladina rieky Morava začne už dnes popoludní prudko stúpať. Večer by rieka Morava mala v Kopčanoch prekročiť úroveň 2. povodňového stupňa.

Vo večerných hodinách si tak dajte na Slovensku veľký pozor. Začne nielen silnieť dážď, ale aj vietor. Ten by na krajnom západe, vrátane Bratislavy, mohol prekročiť rýchlosť až 100 km/h.
Allianz

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd