Slováci, pozor! Schyľuje sa k výbuchu HVIEZDY. Tento vzácny moment môžeme pozorovať iba RAZ za život

Slováci, pozor! Schyľuje sa k výbuchu HVIEZDY. Tento vzácny moment môžeme pozorovať iba RAZ za život
Veronika Salayová

Astronómovia na celom svete pozorne sledujú hviezdu, ktorá smeruje k veľkolepému výbuchu. Presné načasovanie výbuchu je otázne, no k tejto vzácnej udalosti by mohlo dôjsť už v auguste alebo v septembri. Dobrou správou je, že túto erupciu môžeme pozorovať aj zo Slovenska na vlastné oči aj bez ďalekohľadu. 

Počas tohto leta by sme mali byť svedkami jedinečného vesmírneho divadla, informujú astronómovia z NASA. Ide o výbuch hviezdy T Coronae Borealis, a tento jedinečný úkaz by sme mohli vidieť aj my na vlastné oči.

Najlepšie podmienky na sledovanie výbuchu by mali byť na severnej pologuli, takže pri troche šťastia by si aj obyvatelia Slovenska mohli vychutnať moment, ktorý môžeme zažiť iba raz za život. 

Kedy nastane erupcia hviezdy?

Táto hviezda sa od nás nachádza 3-tisíc svetelných rokov a väčšinu času je príliš tmavá na to, aby sme ju mohli vidieť. Raz za približne 80 rokov sa rozjasní, kvôli gigantickej erupcii, ktorú nazývame nova.  

 

Počas nasledujúcich týždňov sa profesionálni aj amatérski astronómovia po celom svete zamerajú na malé súhvezdie Severná koruna hlboko na nočnej oblohe. V ňom by totiž malo dôjsť k javu, pri ktorom v dôsledku náhleho spustenia termonukleárnej reakcie hviezdny objekt prudko zvýši svoju jasnosť.

Zdá sa, že v prípade T Coronae Borealis sa táto udalosť opakuje v priemere každých 80 rokov. Podľa expertov by explózia tejto novy mohla nastať prakticky kedykoľvek v týchto dňoch, no pravdepodobnejší je výbuch v auguste alebo v septembri tohto roku.

Kde hviezdu T Coronae Borealis na oblohe hľadať?

T Coronae Borealis bude možné vidieť voľným okom v súhvezdí Severná koruna ešte viac ako týždeň po tom, ako dôjde k erupcii. V tom období sa bude zdať, že sa na oblohe objavila nová hviezda. Podľa NASA by k výbuchu mohlo dôjsť kedykoľvek, vo dne alebo v noci, odteraz až do konca septembra. 

Predvídať presný čas vzplanutia novy je však veľmi problematické, a preto vždy ide o prekvapivú a neočakávanú udalosť. Dokonca niektorí astronómovia pripúšťajú aj tú možnosť, že k výbuchu novy nakoniec nedôjde. 

 

Túto tému ohľadom výbuchu hviezdy T Coronae Berealis budeme pozorne sledovať a v prípade nových aktualizácií vás budeme informovať. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd