Slováci, pozor. Po povodniach sa teraz masívne množí nepríjemný hmyz

Slováci, pozor. Po povodniach sa teraz masívne množí nepríjemný hmyz
Veronika Sádovská

Západ Slovenska po povodni zápasí s veľmi nepríjemnými komármi, ktoré sa rýchlo rozmnožili. Do zaplavených oblastí bol aj vyslaný vrtuľník, ktorý nastriekal špeciálny insekticíd.

Bratislava v stredu vyslala do oblasti Devínskej Novej Vsi pri ústí rieky Morava do Dunaja vrtuľník, ktorý má pomôcť v boji s larvami tohto nepríjemného hmyzu. Stojatú vodu v tejto oblasti niekoľko hodín striekali špeciálnym biologickým insekticídom BTI. Je bezpečný pre ľudí, domáce zvieratá a užitočný hmyz.

Toto náhle a rýchlo rozmnoženie spôsobila práve povodeň a niekoľko dní trvajúce vysoké teploty. To sú podmienky, ktoré komáre ihneď využili.

 

Komáre sú aj ďalej od zaplavených oblastí

Aedes vexans, alebo komár útočný či kamalitný komár je najčastejším druhom komára na našom území. Môže preletieť aj na vzdialenosť niekoľkých desiatok kilometrov a potrápiť tak aj tie miesta, ktoré sú ďalej od zatopených oblastí.

Podľa odborníkov môžu tieto komáre, ktorým sa veľmi dobre darí v oblastiach po povodniach, prenášať parazitické háďatká rodu Dirofilaria na domáce zvieratá, čo môže mať za následok smrť zvieraťa. Ohrozené sú najmä psy.

Postrek proti komárom

Bratislavské úrady neustále monitorujú oblasti, kde sa komáre množia a priebežne sa rozhoduje o použití insekticídov. Tieto postreky ale nemožno použiť nad chránenými oblasťami a nad nádržami, ktoré tvoria zásobáreň pitnej vody.

Hlavné mesto Slovenska vo svojom vyhlásení potvrdilo, že nepoužíva chemikálie na boj proti komárom, ktoré môžu predstavovať zdravotné riziko.

 

Úrad verejného zdravotníctva pravidelne informuje o ich výskyte: „Komáre najviac útočia ráno (hodinu pred a hodinu po východe slnka) a večer (hodinu pred a hodinu po západe slnka). V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá v priebehu celého dňa. Pri kalamitnom výskyte pôsobia vonku obťažujúco aj celých 24 hodín.“

Za kalamitu sa považuje taký výskyt komárov, keď je možné zaznamenať niekoľko desiatok až niekoľko stoviek útokov na jednu osobu počas jednej minúty. Bežný výskyt komárov v prírode nie je problémom, ktorý by sa mal riešiť umelým zásahom človeka, teda podobným rozsiahlym postrekom, aký sa realizuje teraz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd