Slováci dnes večer pozorovali na oblohe vláčik svetiel. Toto je vysvetlenie

Peter Minárik

Oblohu nad Slovenskom v nedeľu večer okrem hviezd zdobili aj výrazné svetelné objekty. Mnohí sa pýtate o čo ide a niektorí dokonca konšpirujú o UFO. Vysvetlenie je však jednoduché.

Dnes večer sa mnohí obyvatelia Slovenska ocitli s očami upretými k nočnej oblohe, kde mali možnosť pozorovať nezvyčajný jav – vláčik svetiel, ktorý prechádzal po oblohe.

Tento úkaz spôsobil vzrušenie a veľa ľudí sa začalo pýtať, o čo vlastne ide. Ak ste si všimli tento zvláštny rad svietiacich bodov pohybujúcich sa po oblohe, tak ste nevideli žiadne UFO ani záhadný objekt. Vysvetlenie je jednoduché.

Slováci videli vláčik svetiel

Večerná obloha nad Slovenskom je jasná, a tak môžeme pozorovať hviezdy. Dnes večer sa však na oblohe objavili aj výrazné, svetelné objekty, ktoré boli zoradené do vláčika.

Ide o satelity Starlink, ktoré vypúšťa firma SpaceX.

 


V prvých dňoch po vypustení sú satelity zoradené v úzkom rade a stále pomerne nízko na obežnej dráhe Zeme, čo znamená, že odrážajú svetlo zo Slnka a sú tak viditeľné voľným okom.

Tento vláčik svetiel môže byť viditeľný až niekoľko dní po ich vypustení, kým satelity nezačnú zaujímať svoje konečné pozície. Postupne sa však vzdialia od seba a rozptýlia sa, čím sa stanú menej viditeľnými, pretože sa zvyšuje ich obežná výška a tiež ich uhol vzhľadom na Zem.

Čo to krúži na oblohe?

Starlink je projekt vedený spoločnosťou SpaceX, ktorú založil Elon Musk. Cieľom Starlinku je vytvoriť globálnu sieť satelitov, ktorá bude poskytovať vysokorýchlostný internet s nízkou latenciou aj na odľahlých miestach na Zemi.

 

Každá várka satelitov Starlink, ktorú SpaceX vypustí, obsahuje desiatky až stovky malých satelitov, ktoré sa postupne rozostupujú, aby pokryli čo najväčšiu plochu. Keď sa tieto satelity dostanú na obežnú dráhu, na niekoľko dní zostávajú blízko seba, čo vytvára dojem dlhého vláčika svetiel pohybujúceho sa po oblohe.

Starlink sa snaží riešiť problém nedostatočného pripojenia k internetu na miestach, kde nie je dostupná klasická infraštruktúra, ako sú káble či optické siete. Ide o projekt, ktorý má potenciál priniesť internet aj do tých najodľahlejších kútov sveta, kde je prístup k internetu obmedzený alebo dokonca neexistuje.

Pripojenie cez Starlink už v súčasnosti funguje v niektorých krajinách, a to aj v oblastiach postihnutých prírodnými katastrofami, kde klasická infraštruktúra nefunguje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd