Slováci, dávajte si pozor! Záchranári dnes mali desiatky výjazdov kvôli kolapsom z tepla

Veronika Sádovská

Vysoké teploty sú pre telo náročné a zdá sa, že desiatky z nás to dnes podcenili. Slováci, dávajte si v týchto horúčavách pozor.

Záchranári mali dnes do 16. hodiny na Slovensku až 73 výjazdov kvôli kolapsovým stavom z tepla. Slováci rozhodne podcenili vysoké teploty. Dávajte si preto v tieto dni obzvlášť pozor.

„Najviac zásahov evidujeme v Banskobystrickom kraji, a to 14. Najmenej výjazdov sme zaznamenali v Trnavskom kraji, kde sme sanitku vyslali k pacientom päťkrát," povedala pre TASR Petra Klimešová z oddelenia komunikácie a marketingu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR.

 

Kolapsy z tepla majú podobné príčiny

Pri takýchto horúčavách môže ku kolapsu dôjsť kvôli tomu, že vysokým teplotám neprispôsobíme náš životný štýl. Na sociálnej sieti záchranári približujú, že najčastejšie sú posielaní k prípadom dehydratácie, kolapsovým stavom a úrazoch po nich, k teplotám a kŕčom.

Tie sú výsledkom nedostatočnej úpravy denného režimu vzhľadom na horúčavy," podotkli.

Úprava režimu

Preto je v týchto dňoch veľmi dôležité upraviť svoj denný režim, stravu aj pitný režim. V prvom rade je potrebné piť dostatok tekutín vo forme čistej vody, prípadne minerálnych vôd, ktoré pomáhajú telu dodať minerály, ktoré stráca potením. Úplne nevhodnými sú alkoholické a sladené nápoje.

Ďalej je dôležité počas kritických hodín, uvádza sa od 11:00 do 16:00, vyhnúť sa dlhodobému pobytu na priamom slnku a používať počas celého dňa krémy s vysokým ochranným faktorom. Rovnako by ste v týchto hodinách nemali vykonávať náročnú fyzickú aktivitu a šport.

Pre tieto dni zvoľte aj vhodné oblečenie. Dôležité sú materiály, ale aj farby. Vyhnite sa umelým látkam, ktoré neodvádzajú teplo a pot z povrchu tela. Vhodná je stopercentná bavlna, ale aj ľan, merino či bambus. Čo sa týka farieb, tak zvoľte svetlé odtiene.

 

Veľmi dôležité je aj upraviť stravu. Vyhnite sa vysokokalorickým jedlám, preto dať si langoš medzi pobytom v bazéne, nemusí byť najlepší nápad. Zvoľte viac ovocia, zeleniny, šalátov a veľmi vhodné sú aj polievky.

Leto ešte len začína, preto si tieto odporúčania poriadne zapamätajte. Horúčavy sa nám nevyhnú ani nasledujúce dni. Ak chcete vedieť, aké počasie bude vo vašom meste, pozrieť si to môžete na tomto linku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd