Sledovaný bocian z Poľska doletel do Afriky. Kadiaľ putoval do teplých krajín?

Sledovaný bocian z Poľska doletel do Afriky. Kadiaľ putoval do teplých krajín?
Veronika Salayová

Ako všetci vieme, bociany z našej oblasti odlietajú na zimu do teplých krajín. Jeden zo sledovaných bocianov si to zamieril až do tejto africkej krajiny. 

Poľskí ornitológovia vybavili jedného z bocianov sledovacím zariadením, aby zistili jeho polohu a aj to, kam odtieta do teplých krajín.

Tento sledovaný bocian v Poľsku si to namieril až do Etópie. Na svoju prvú cestu do Afriky sa ešte vydal 27.  júla a už o tri dni sa nachádzal v Rumunsku.

Bocian z Egypta zamieril ešte južnejšie

Následne sa 12. augusta prihlásil z Egypta, kde sa zdalo, že aj ostane, keďže Egypt je krajina, kde odlieta a zotrvá mnoho bocianov počas zimy. 

Tento bocian si to však nečakane rozmyslel a pred tromi dňami prišli správy, že sa nachádza až na hraniciach Etópie, ktorá je vzdialená od Egypta južne vyše 170 km.

 

Detailnú trasu jeho letu si môžete pozrieť na mape. 

Trasa letu bociana
Trasa letu bociana , Zdroj: Grupa ekologiczna

Do Afriky odlietajú bociany zväčša koncom augusta a vydávajú sa dvoma smermi. Prvý smer je cez Gibraltársky prieliv. Bociany zo Slovenska, Maďarska a Poľska včak letia zvyčajne východnou cestou popri Čiernom mori do Egypta.

Tie zdatnejšie bociany smerujú ešte južnejšie a niektoré až do Juhoafrickej republiky. Nájdu sa aj také bociany, ktoré sa rozhodnú neodletieť a zimu prečkať na Slovensku.

 

Tieto bociany sú však ohrozené a často zimu neprežijú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Zajtra
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
18 °C / -1 °C
Sergej
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd