ŠKORPIÓNY na pobreží Jadranského mora: Dôvod na obavy?

Ema Bazhaykin

Znepokojení slovenskí dovolenkári si na hotelovej izbe našli škorpióna v destinácii, kde by ste to najmenej očakávali – na pobreží Jadranského mora. Išlo o náhodu alebo sa v týchto končinách nachádza škorpión bežne? Predstavuje pre človeka nebezpečenstvo?

Čím južnejšie sa človek vydá za dovolenkovým dobrodružstvom, tým viac počíta s tým, že bude musieť čeliť rôznym nebezpečným tvorom od hmyzu až po plazy. O to väčšie bolo prekvapenie slovenských dovolenkárov, ktorí si na hotelovej izbe v destinácii len kúsok od našich hraníc našli nečakanú návštevu

Video od našich čitateľov zachytáva škorpióna, ktorý ich čakal na hotelovej izbe po tom, čo si užívali deň na pláži v letovisku Piran na pobreží Slovinska, len kúsok od Talianska či Chorvátska.

Išlo o jedinca, ktorý niekomu utiekol z terária, alebo sa v týchto končinách škorpióny vyskytujú bežne? 

 

Kde sa škorpióny vzali?

Podľa dostupných záberov sa dá povedať, že v tomto prípade išlo s najväčšou pravdepodobnosťou o škorpióna z rodu euscorpius, ktorý patrí do čeľade euscorpiidae.

Táto čeľaď vznikla spojením čeľadí scorpiopsidae a chactidae. Patrí do nej 11 rodov a 50 druhov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v lesoch či pralesoch.

Najväčším z nich je škorpión taliansky, ktorý dorastá do veľkosti 5 cm, najmenším je škorpión nemecký, ktorý dorastá len do 1,5 cm. Vyznačujú sa prevažne hnedou, hnedožltou až čiernou farbou a ich hlavnou potravou sú muchy.

Škorpión z rodu  euscorpius
Škorpión z rodu euscorpius, foto: iMeteo

Škorpióny z tohto rodu obľubujú miesta s chladnejšou zimou, či dokonca horské oblasti, kde sú nútené prečkať aj teploty pod bodom mrazu. Ich výskyt v okolí Jadranu teda nie je ničím výnimočným a v tomto prípade išlo o škorpióna talianskeho, ktorý sa nachádzal vo svojom prirodzenom prostredí.

Ľudia sa s nimi najčastejšie stretávajú práve počas dovoleniek v Chorvátsku či Taliansku, kde sa okrem škorpióna z rodu euscorpius nevyskytuje žiaden iný druh škorpióna.

Otázkou však zostáva, či je škorpión rodu euscorpius nebezpečným pre človeka a na čo by ste si počas dovolenkového pobytu pri strete s ním mali dávať pozor.

 

Sú tieto škorpióny nebezpečné?

Všetky škorpióny z čeľade euscorpiidae sú pre človeka neškodné a ich jed nepredstavuje nebezpečenstvo.

Škorpióny z rodu euscorpius prítomnosť človeka nevyhľadávajú, ak ale aj dôjde k bodnutiu, jeho účinky aj bolesť sú minimálne. Vo všeobecnosti sa prirovnáva k bodnutiu osy, jed takéhoto škorpióna je však oveľa slabší.

Dajú sa dokonca prenášať holou rukou, keďže sa prevažne nesnažia bodnúť. To vám však odporúčame robiť len na vlastné riziko a radšej vám poprajeme vydarenú dovolenku bez mrakov a bez škorpiónov! 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Zajtra
Jasno
32 °C / 17 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno
34 °C / 17 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
33 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Jasno
34 °C / 15 °C
Nina
Sobota
Jasno
35 °C / 15 °C
Margita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd