Situácia v PERNEKU je kritická. Napršalo tam už neuveriteľných 302 mm zrážok

Veronika Salayová

V rámci Slovenska je najhoršia a najkritickejšia situácia na Záhorí, kde s menšími prestávkami prší už niekoľko dní. Od príchodu prvých zrážok spadlo na Slovensku najviac v obci Pernek, kde sa celkové úhrny zrážok vyšplhali na neuveriteľné číslo 302 mm. 

Rovnako tak ako v Stupave, aj v Perneku je vyhlásený stav 3. povodňovej aktivity. Práve v týchto lokalitách Slovenska spadlo najviac zrážok za uplynulé dni.

Priamo v Perneku je aj oficiálna zrážkomerná stanica SHMÚ, ktorá monitoruje merania spadnutých zrážok. Na tejto stanici sú však čísla až neuveriteľné.

K dnešnej polnoci spadlo v Perneku 227,7 mm zrážok a následne spadlo 74,3 mm, čo je spolu 302 mm zrážok od 12. septembra od 6.00 hod., odkedy prší v tejto obci nepretržite.

 

Spadlo 5-krát viac zrážok ako za celý september

Keďže na západnom Slovensku pomerne intenzívne prší od nočných hodín, toto číslo bude ešte stúpať až k vyšším úhrnom. V tejto obci sa naplno prejavuje náveterný efekt, ktorý prináša takéto vysoké úhrny.

Ide o extrémne úhrny, a to aj vzhľadom na to, že priemerné úhrny za mesiac september sú v tejto oblasti okolo 60 mm zrážok. Ide teda o 5-násobné prekročenie mesačných úhrnov za 3 dni. 

Toľkoto zrážok nie je možné, aby pôda absorbovala, a tak v Perneku dochádza k zaplaveniu obce.  „V miestnej časti Záhumnie a Strža prišlo k vyliatiu potoka z koryta. Situáciu sa podarilo zastabilizovať pomocou vytvorenia hrádze z vriec s pieskom,“ uviedla obec Pernek na svojej webovej stránke.

 

Dobrou správou je, že dopoludnia zrážky začnú na západe ustávať a počas dňa by mal dážď na väčšine Slovenska ustáť, čím sa začne stabilizovať situácia. V nedeľu popoludní ani večer sa už zrážky neočakávajú.

V priebehu noci na pondelok však od severovýchodu príde ďalšia vlna zrážok a situácia sa môže opäť zhoršiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd