Situácia v Česku je naďalej kritická. Stovky ľudí sú bez prúdu, jeden mŕtvy

Veronika Sádovská

Pred nami je ďalší kritický deň a v Česku je mnoho miest bez elektrickej energie, mnohé rieky sú stále v stave extrémnej povodne. Aj tam úradujú ďalšie zrážky, ktoré môže situáciu zhoršiť.

Aj v Česku je situácia neustále kritická, pričom dnes ráno boli stále povodňové stavy dnes ráno vyhlásené na 207 miestach. Z toho na štyroch bol extrémny povodňový stupeň - na Chrudimke, na dvoch miestach rieky Opavy a na Odre. S výnimkou Chrudimky voda v týchto miestach ale klesá, vyplýva z informácií Českého hydrometeorologického ústavu.

Počas noci opäť pršalo na väčšine územia, pričom najviac zrážok, až 30 milimetrov, spadlo v Krkonošiach, tam sú zrážkové úhrny počas tejto periódy extrémne vysoké. Povodňová vlna dorazila z Jeseníkov do strednej časti Olomouckého kraja. Morava zaplavila časť Litovle, v Přerove kulminovala Bečva bez rozliatia do ulíc.

 

Stovky ľudí sú bez prúdu

Litovel na Olomoucku je podľa radnice kvôli záplavám zatvorená vrátane škôl a zdravotníckych zariadení. Elektrina má výpadky. Ľudia nemajú vychádzať zo svojich domovov.

V Libereckom kraji bolo dnes ráno bez prúdu zhruba 400 domácností. Hovorkyňa ČEZ Distribúcia Soňa Holingerová predpokladá, že poruchy zavinené počasím a silným vetrom sa podarí odstrániť dnes.

Bez prúdu je aj podstatná časť Bohumína na Karvinsku a zatvorené sú tam aj školy. Od 8:00 znovu zasadá krízový štáb. Moravskosliezsky kraj ponúkol pomoc so zásobovaním.

 

Jedna obeť a sedem nezvestných

Bilancia týchto záplav je je smutná aj čo sa týka obetí. Oficiálne majú v Česku jednu obeť, muža, ktorý sa utopil v rieke Krasovka na Bruntálsku. Naďalej pátrajú až po siedmich ďalších ľuďoch.

S povodňami zápasí aj susedné PoľskoSituácia je veľmi vážna v Dolnosliezskom vojvodstve na juhu krajiny aj na niektorých menších tokoch. Tam, kde voda opadla, je už teraz vidieť obrovskú spúšť, ktorú voda spôsobila.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd